Патријарх Иринеј у храму Успења Пресвете Богородице ”Грачаница” у Виндзору

У уторак, 16. јуна, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, администратор Епархије канадске, после обиласка храма Св. Димитрија у Виндзору, обишао је други храм у овом граду посвећен Успењу Пресвете Богородице. 

Свештенство из Српске, Бугарске, Грчке, Руске и Антиохијске Православне Цркве дочекало је Архипастира са многобројним верним народом. Најмлађи су уз песму, а обучени у народну српску ношњу, пожелели добродошлицу са погачом и соли.  Дочек је био величанствен.

Вечерњу службу су служили старешина и парох овога храма протојереј Милан Јовановић и протођакон Дамјан Божић.  Речи добродошлице Српском Патријарху упутио је старешина, прота Јовановић, рекавши, између осталог: ”…Велики нам је благослов, а и част, што данас имамо међу нама Првојерарха наше Свете Српске Православне Цркве, који нам доноси мир, слогу и благослов Светога Саве, на чијем трону  седи и мудро води  свету Цркву.

Хвала Вам што сте дошли међу нас овде у Виндзор, у парохију  Успења Пресвете Богородице, у прелепи  храм Грачаницу.  Наша црква није велика, али већ дуги низ година је чувар и стуб Православља и Српства на овим просторима, а надамо се и да ће тако и наставити.  Овај народ  је врло срдачан и гостопримљив, и радује се Вашем доласку и Божјем благослову који нам носите. А благослова и мира  треба нам, јер смо овде у Винзору били потресани поделама и раздорима, што никако није у духу Православља и Светосавља.

Памтимо Ваше пређашње доласке у Виндзор кад смо Вас примали као врло драгог и милог нам госта. Ево, сада први пут и као Патријарха Српског,  духовног оца свију Срба, од оних који су остали да живе у својој отаџбини до нас Срба овде  који живимо у другој благословеној домовини Канади.

Желим да Вас поздравим у име ове парохије, Управе Црквено-школске општине и свег овог верног народа: Добро нам дошли, Свјатјејши Владико!”

 Патријарх Српски  Иринеј је рекао да се лепота православне вере огледа у лепоти православног богослужења, у лепим црквама и манастирима са живописима и људима који својим животом сведоче своју веру (тонски запис на www.slovoljubve.com).

Након вечерње службе Патријарх Иринеј, у пратњи пароха и старешине храма, проте Милана Јовановића, обишао је Црквени дом за бригу старијих особа који се налази надомак овог храма.  У свечаној сали за банкете, која је у власништву Српске Цркве, приређена је вечера у част Његове Светости. У присуству више од пет стотина људи, Српском Патријарху и вернима обратио се председник Црквено-школске општине храма Успења Пресвете Богородице, г. Петар Добрић и, између осталог, казао: ”Данашњи дан је посвећен напретку, нашој подршци Вашој тешкој одлуци и Вама као нашем духовном вођи. Ми из Грачанице, као дугогодишњи чланови Епархије канадске, доследно смо следили пут очувања нашег духовног наслеђа и традиције чак и у овим тешким временима ... Ми разумемо да је ово наша највећа одговорност, али и обавеза ... Ваша посета је везана за јединство и  Ви Вашом посетом показујете поверење у српске заједнице у Канади. Ми Вас подржавамо у овим тешким временима и желимо Вам здравље, мудрост, снагу и мир!”

Речима добродошлице Патријарху српском обратио се, у име Управе, чланства и парохијана ЦШО „Грачаница”, г. Ђорђе Величковић, дугогодишњи парохијанин и бивши председник ове Црквено-школске општине. Он је, између осталог, нагласио: ”Комисија која је недавно послата од стране Светог Синода, потврдила нам је да, иако смо географски удаљени од наше отаџбине, још увек смо део ње. Искреност и непристрасност чланова комисије и дискусија која је вођена са нама, показала је да је наш рад на очувању вере и традиције на правилном путу и да Ваша Светост у заједници са већином Архијереја наше Цркве води строго рачуна о томе...”

Извор: www.istocnik.ca

Патријарх Иринеј у храму  Успења Пресвете Богородице ”Грачаница” у Виндзору
Патријарх Иринеј у храму  Успења Пресвете Богородице ”Грачаница” у Виндзору
Патријарх Иринеј у храму  Успења Пресвете Богородице ”Грачаница” у Виндзору
Патријарх Иринеј у храму  Успења Пресвете Богородице ”Грачаница” у Виндзору