Патријарх Иринеј у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Њу Карлајалу

У понедељак, 21. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, у прањи Преосвећеног Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина, посетио је Српски Православни Патријарашки Рођења Пресвете Богородице у Њу Карлајалу у Индијани.

Патријарха је дочекала игуманија мати Макрина Жугић са сестринством манастира и верним народом који ову велику српску светињу на америчком континенту посећује и помаже.

У уторак, 22. фебруара 2011. године, Патријарх је служио Божанствену Литургију у предивно живописаној манастирској цркви. Саслуживали су му Еписком Лонгин, свештеници Добривоје Милуновић и Саша Недић, протођакон Станимир Спасовић, и ђакони Александар Петровић и Николај Костур. Монашку певницу је водила монахиња Параскева, а повремено су на румунском језику појале и сестре румуског Успењског манастира из Мичигена на челу са игуманијом Гаврилом. Другу певницу водили су свештеник Драган Петровић и музиколог Светлана Папулић.
По свршетку Свете Литургије служен је мали помен блаженопочившој игуманији Евпраксији која је, по речима Његове Светости, најзаслужнија за оснивање и опстанак манастира који молитвом и гостопримством служи српском народу већ двадесет година.

У манастирском конаку приређена је трпеза љубави са краћим програмом у коме су учествовале српске девојке које манастир често посећују. Остатак дана, Патријарх је провео у беседи са верним народом.

Извор: Манастир Рођења Пресвете Богородице, Њу Карлајал, Индијана, САД