Патријарх Иринеј у Отави

Патријарх Иринеј у Отави
Патријарх Иринеј у Отави
Патријарх Иринеј у Отави
Патријарх Иринеј у Отави

У уторак, 9. фебруара 2016. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, администратор Епархије канадске, посетио је српски православни храм Светог архиђакона Стефана у Отави.

У пратњи Његове Светости били су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Василије Томић, протођакон Дамјан Божић и Милорад Делић. У Амбасади Републике Србије у Отави приређен је дочек за Његову Светост. Овом приликом, Патријарх српски се састао се са Његовом Екселенцијом г. Михаилом Папазоглуом и особљем амбасаде. Састанку је присуствовала и амбасадорка Босне и Херцеговине гђа Ковиљка Шпирић.

Патријарх се у разговору са амбасадорима интересовао за политичке и остале односе Србије и Канаде, као и Босне и Херцеговине и Канаде. Такође је показао велико интересовање за сарадњу амбасада Србије и Босне и Херцеговине, које се у Отави налазе једна поред друге, као и за живот досељеника из бивше Југославије. Патријарха Иринеја је занимало и мишљење дипломата о избегличкој кризи у Европи. Овом приликом, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, администратор Епархије канадске, поклонио је амбасадорима иконе које ће да красе њихове резиденције.

По завршеном пријему патријарх Иринеј је отишао у храм Светог архиђакона Стефана где су доклсологију служили старешина храма протонамесник Александар Гујаничић, јереј Ђорђе Цимеша из Монтреала и протођакон Дамјан Божић.

Отац Александар је пожелео патријарху Иринеју свесрдну добродошлицу упознавши га са изградњом велелепног храма и црквене сале коју несебично финансирају парохијани махом досељеници са простора бивших југословенских република. У парохијском дому приређена је трпеза љубави у част патријарха Иринеја. Вечери су присуствовали и амбасадори г. Михаило Папазоглу и гђа Ковиљка Шпирић.

У повратку из Отаве, патријарх Иринеј је посетио Саборни храм Срба Светитеља у Мисисаги.