Патријарх Иринеј у Вотерлу

Патријарх Иринеј у Вотерлу
Патријарх Иринеј у Вотерлу
Патријарх Иринеј у Вотерлу
Патријарх Иринеј у Вотерлу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, посетио је у понедељак, 22. јуна, Српску заједницу и Црквено-школску општину Св. великомученика Георгија у Ватерлу.

У пратњи Српског Патријарха био је Епископ источно-амерички Г Митрофан, као и протојереј-ставрофор Василије Томић, архијерејски заменик и парох источно торонтски и протођакон Дамјан Божић из Београда.

Српског Патријарха дочекао је старешина и парох храма, протојереј Душан Гњатић, заједно са децом из фоклорне групе и великим бројем верног народа. Доксологију је служио старешина, прота Душан заједно са ђаконом Ђурађом Којићем из Мисисаге. Црквено-школска општина Св. Георгија у Вотерлу, основана је 1970. године. Храм је освећен 1986. године. У периоду од 1993. до 1999. године, досељава се велики број Српских породица што је створило могућностза изградњу црквене сале. Велика сала, која се налази у порти храма Св. Георгија, у целости је завршена 2005. године.  Освећење је обавио Епископ Лонгин.

Након одслужене доксологија Његовој Светости обратио се парох и старешина храма протојереј Душан Гњатић. Прота Гњатић је пожелео добродошлицу Његовој Светости у име Управног одбора Црквено-школске општине, верног народа и у своје лично име. Српски Патријарх је заблагодарио на лепим речима добродошлице. (Тонски запис: http://slovoljubve.com/vesti/patrijarh-irinej-u-vaterlu-ljubav-je-najbolji-metod-da-uspostavi-bratski-odnos-medju-narodima).

У склопу Црквено-школске општине Св. Георгија у Вотерлу, делају следеће организације: Коло српских сестара ”Покров Пресвете Богородице”, хор ”Св. Јован Дамаскин”, и фолклорна група ”Гаврило Принцип.” Године 1996. Основана је регионална школа српског језика ”Св. Сава”.  A 2010. године основана је омладинска организација ”Косовски завет”.

Након богослужења у велелепној сали послужена је вечера. Хор из ове цркве заједно са хором из храма Св. Тројице у Кичинеру приредили су пригодан програм. У прогаму је узела учешћа и фолклорна група која постоји при овом храму.  

Председник Црквено-школске општине Св. Георгија, гдин Милан Лешић поздравио је Српског Патријарха између осталог рекавши: ”Част ми је и задовољство да, у име чланова наше управе, у име кола српских сестара, фолклорног друштва, у име свих нас, и у своје име као  председник ове Ц Ш О, поздравим Вашу Светост, и пожелим Вам добродошлицу у овоу нашу Црквеној заједници.  Сабрали смо се на овом предивном мјесту да Вас дочекамо и поздравимо, и да Вас замолимо да нас све благословите и поучите. Вама су Ваша Светости познате невоље и подјеле којима смо ми годинама били изложени. У томо времену владала је нетрпељивост међу рођеном браћом, међу кумовима и рођацима, међу пријатељима и комшијама. Већина од њих најчешће није била ни свјесна зашто једни друге оптужују, зашто се мрзе и пред судовима гоне. Богу хвала да су та времена иза нас, мада су друга искушења наишла од којих се, захваљујући Вашој Светости, Светом Синоду и Сабору полакао ослобађамо. Ваша мудрост и љубав, Ваша Светости дају нам наду да је и овом искушењу дошао крај и с правом очекујемо боље дане у којима ћемо показати да ми нисмо народ подјела и неслоге него народ Христов, народ Светога Саве, народ наших Светих и Богоугодних предака, народ који гради слогу и заједништво. Ми Вас увјеравамо да ћемо учинити све што до нас стоји, како је често говорио Патријарх Павле, да исправимо грешке прошлости и Цркву нашу ојачамо у сваком погледу. Јер ако сви урадимо оно што требамо и можемо, онда ће нам и Бог помоћи. Надам се да ћете и Ви Ваша Светости и наша Света Црква, коју тако мудро водите, бити задовољни с нама и оним што чинимо за своју свету Цркву.Хвала Вам што сте Ви учинили све што је до Вас било да не останемо у овим нашим невољама. Што сте показали своју очинску љубав и помогли нам да превазиђемо невоље и проблеме у којима смо били.  Увјеравам вас да Вашу бригу и очинско старање никада нећемо заборавити. Молим Вас Ваша Светости да се овдје осјећате као наш најдражи гост, али у исто вријеме, и као наш најпоштованији Домаћин, јер сте Ви овдје своји на своме и међу својима. Желимо Вам и молимо се Богу да Вам подари снагу и крепко здравље да водите Брод Српске Цркве путем који нам је оставио наш Свети Сава, путем Истине, Правде, Мира и Љубави. Живи нам били на многаја и благаја љета.”

Патријарх се обратио присутнима бираним речима. (Тонски запис: http://slovoljubve.com/vesti/patrijarh-irinej-vernom-narodu-cuvajte-ono-sto-ste-nasledili).

Извор: www.istocnik.ca