Патријарх Иринеј: Васкрсење је суштина наше вере

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Томину недељу у цркви Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

У својој беседи патријарх Иринеј је истакао да је суштина наше вере у нашем властитом васкрсењу. Чином апостола Томе потврђена је истинитост Васкрења Христовог, а на нама је да одбацимо сваку сумњу и примимо оно што су Апостоли и многи други видели - Христа Васкрслога.

Говорећи о значају празника Христовог Васкрсења, патријарх Иринеј је истакао: -Ми живимо са надом и вером у васкрс наш. То није прича, нити легенда. То је суштина наше вере, да ћемо сви ми васкрснути у живот вечни. То нам Господ гарантује својим васкрсењем.

Тумачећи еванђелски одељак (Јн.20,24-29), патријарх Иринеј је рекао да апостол Тома није сумњао, већ је хтео да се увери. Иако је за многе његов чин био израз сумње, он је хтео да се осведочи, да својим рукама дотакне и својим очима види Господа. Господ му је то допустио да би исцелио и све оне који буду сумњали у истинитост и стварност Христовог Васкрсења. Сви ми, на које се односе речи Господње блажени су они који не видеше а вероваше, треба да одбацимо сваку сумњу и примимо оно што су Апостоли и многи други видели - Христа Васкрслога.

Његовој Светости саслуживали су протонамесник Радослав Савовић, протојереј Милош Шаренац, као и ђакони Игор Давидовић и Александар Азденковић, уз молитвено учешће многоборјног верног народа. На Литургији је појао хор „Свети Прохор Пчињски“.

Извор: Радио Слово љубве