Патријарх јерусалимски о саживоту у Светој земљи

Ставови Његовог Блаженства Теофила изнети на састанку поглавара Цркава и других верских вођа са главним рабином Израела

Рабине Давиде Лау,
Рабине Јицаче Јосефу,
Ваша Блаженства,
Ваша Преосвештенства,
Возљубљена браћо великодостојници наших верских заједница,

Даме и господо,

У мојим ставовима на овом састанку желео бих да изложим две кључне ствари.

Прво бих рекао,  колико је могуће јасније, да ми потпуно осуђујемо свако насиље нането људском бићу, без обзира на то којој страни у сукобу се оно налази, и под којим околностима се то дешава. Док признајемо легитимне аспирације и државе Израела и палестинског народа, морамо осудити дела тероризма и лишавања људског  живота.

Из ове осуде терора и насиља произлази наш други став. Смело изјављујемо да су људска бића створена по обличју и подобију Божјем, и да је ова истина у подлози нашег разумевања људске личности.

Али поврх тога, морамо казати да не само да делимо исту људску природу која је у нама огледало божанског живота; ми смо исто тако створени на истој овој земљи.

Земља припада свима нама, и ова конкретна земља Свете земље није само наш заједнички дом, она  је и наше заједничко порекло. Ми смо „створени од праха земаљског“ (Постање 2,7), и ово заједничко порекло сједињује нас у једном заједничком циљу  - да заједно радимо за добро и процват свих нас који Свету Земљу називају својим домом.

С обзиром на то да смо сви створени од исте земље,  такође смо подложни не само истом кварењу, него  и истом преображењу. Као што читамо у посланици Светог Павла Римљанима: Јер знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада; а не само она, него и ми који прве дарове Духа имамо, и ми сами у себи уздишемо чекајући усиновљење, избављење тела нашега (Рим. 8:22-23).

 На овој земљи која нам је заједничка, из које ми вучемо заједничко порекло, морамо и  да се држимо заједно, уједињени зарад мира и помирења, и да одбијамо да нас било који други проблем одврати од задатка изградње друштва овде, где сви можемо живети у миру, безбедности и заједничком напредовању.

Извор: Јерусалимска Патријаршија