Патријарх јерусалимски стигао у Румунију на прославу Светог Андреја

Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофило III стигао је 29.11.2018. у Букурешт где ће служити на празник Светог Андреја Првозваног (по нов. стилу) са Његовим Блаженством патријархом румунским Данилом у новоосвећеној катедрали у Букурешту вечерас и сутра.

Поред прославе празника Светог Андреја, патријарси Теофило и Данило учествоваће у прослави у Алба Јулије поводом националног дана Румуније и стогодишњице уједињења 1918. године.

После доласка са аеродрома у 9:50 ч јутрос, Патријарха јерусалимског је испред новоосвећене Националне катедрале у Букурешту дочекао Патријарх румунски са хором и пожелео му многољетствије  на челу Јерусалимске Цркве.

Јерусалимски Патријарх је 2014. године присуствовао прослави Светог Димитрија Новог, заштитника Букурешта, кад је донео честицу Часног Древа, Часног Крста ради поклоњења румунског народа.

Патријарх Теофило је изразио радост што прославља празник Светог Андреја у „архитектонском украсу Букурешта“, који је „дар Божји румунском народу“. Он је такође изјавио да делегација из Јерусалима доноси неке духовне дарове румунском народу: честице моштију Светог Јована Јакова Хозевита, румунског свеца из Њамеца који је живео и упокојио у Јерусалиму, и делове његове одежде. Светог Јакова је Румунска Црква прогласила светим 1992. године, а Патријаршија Јерусалимска 2016. године.

Мошти ће се целивати у једној од капела ове катедрале посвећеној Светом Јовану Јакову.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)