Патријарх Јован Х: Отете монахиње су добро

Група монахиња које су отете у старом сиријском граду Малули прошлог месеца добро су, изјавио је Патријарх антиохијски и свег Истока Јован  и поменуо да безбедносне службе још увек преговарају о њиховом безбедном ослобађању.

„Монахиње су добро, ја лично сам разговарао са једном од њих преко телефона из моје резиденције пре неколико дана“, изјавио је Патријарх пре него што је напустио међународни аеродром у Бејруту.

„Оне се налазе у једној кући у Јабруду и добро су, али нам то није довољно: ми се надамо да ће бити пуштене ускоро заједно са двојицом киднапованих архијереја, јер оне носе поруку мира у служби другима“, рекао је он.

Тринаест монахиња је у децембру отето од стране сиријских побуњеника из њиховог манастира у Малули. Верује се да су побуњеници одвели жене у суседни град Јабруд, где их држе у кући једне хришћанске породице.

Архиепископ алепски Павле Јазиги и Архиепископ Сиријске Цркве Јован Ибрахим такође си отети у априлу од стране наоружаних људи док су били на путу ка северном сиријском граду из правца турске границе. Њихов боравиште је и даље непознато. Патријарх Јован је изразио наду да су Митрополити безбедни и да ће разговарати о ова два случаја током своје посете Русији.

Безбедносни извори су изјавили  новинском листу Дејли Стар да генерал мајор Абас Ибрахим, шеф либанске тајне службе, и даље прати случај отетих монахиња. Ибрахим је у контакту са званичницима Катара у оквиру његових напора да се обезбеди ослобађање 13 монахиња. Они сарађују и на ослобађању двојице архијереја.

Истовремено и градоначелник североисточног града Арсала приводи крају напоре у решавању случаја киднапованих монахиња.

Извор: ОCP Orthodox info