Патриjарх Кирил: Апелујем на све оне који су на власти, да спрече насиље над недужним грађанима!

Обраћање Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила у вези са ситуацијом Украјини, 2. марта 2014. године

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил мјестобљуститељу кијевског митрополитског трона Митрополиту черновицком и буковинском Онуфрију, архипастирима, пастирима и свим верним чедима Украјинске Православне Цркве у вези са ситуацијом у Украјини, саопштава Патриархия.ru:

Ваше Високопреосвештенство, вољени у Господу Владико Онуфрије, мјестобљуститељу кијевског митрополитског трона! Преосвештени архипастири и пастири! Драга браћо и сестре!

С тугом, узнемиреношћу и болом пратим оно што се дешава у Украјини.

Политичка превирања доводе до конфронтације и подела међу свим људима, па самим тим и међу онима које повезује иста вера. Угрожено је постојање Украјине као јединствене државе. Ови догађаји су резултат унутрашње политичке кризе и неспособности различитих социјално-политичких снага да ненасилним путем реше постојеће проблеме у друштву.

Чеда наше Цркве чине људи различитих политичких опредељења и уверења, укључујући и оне који сада стоје с оне стране барикада. Црква не заузима ову или ону страну у политичкој борби. Међутим, дужност Цркве је да тугује са онима који су изложени насиљу, којима је потребна заштита и чији се живот налази у опасности.

Одговарајући на Ваше обраћање, драги Владико, уверавам и Вас и нашу украјинску паству, да ћу учинити све што је могуће како бих убедио све оне у чијим се рукама налази власт, да не смеју допустити страдање недужних људи у мени драгој Украјини.

Крв наше сабраће, која је проливена у Кијеву и у другим градовима Украјине, плод је мржње коју су чланови сукобљених страна дозволили непријатељу људског рода да посеје у њиховим срцима. Нека Господ заустави сваку руку која је подигнута у намери да проузрокује бол и патњу, и благослови оне који се залажу за мир. Да Свемилостиви Отац наш не дозволи да брат иде на брата свога, да заустави насиље и излагање светиња скрнављењу. Да не буде више жртава на украјинском тлу. У то име узнесимо заједно усрдну молитву.

Нико од оних који сада живе у Украјини не треба да се осећа као странац у сопственој кући, без обзира на то којим језиком говорио. Не смемо дозволити даљу поларизацију друштва и ескалацију насиља над недужним грађанима. Неопходно је свим становницима гарантовати остварење њихових права и слобода, укључујући и право на учешће у доношењу кључних одлука. Они у чијим је рукама власт су обавезни да спрече насиље и безакоње. Украјински народ треба сам, без спољних утицаја, да одреди своју будућност.

Братство руског, украјинског и белоруског народа је стварност која је кроз историју прошла многа тешка искушења и коју су искусиле многе генерације наших предака. То је стварност која живи у нашим срцима и која треба да одреди нашу будућност, због чега не сме бити жртвована зарад краткорочних интереса.

Данас, на Недељу Праштања, обраћам се свој браћи и сестрама у Христу позивајући их из свег срца да опросте једни другима и да пронађу заједнички језик. Апелујем на све оне који су на власти, да спрече насиље над недужним грађанима!

Господе, благослови народ Твој и сачувај од сваког зла све оне који живе на тлу Украјине!

+Кирил, Патријарх московски и све Русије г. Кирил

Извор: pravoslavie.ru