Патријарх Кирил честитао Дан бранилаца отаџбине

Патријарх Кирил честитао Дан бранилаца отаџбине
Патријарх Кирил честитао Дан бранилаца отаџбине
Патријарх Кирил честитао Дан бранилаца отаџбине
Патријарх Кирил честитао Дан бранилаца отаџбине

На Дан бранилаца отаџбине, 23. фебруара 2015. године, Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил, положио је венац на гроб Незнаног јунака у Александровском врту, поред зидина московског Кремља. У свечаној церемонији су учествовали архијереји, намесници, настојатељице, братија и сестре ставропигијалних манастира и клир главног града.

По завршетку церемоније свирана је руска химна. Затим су јерарси и клир отпевали «Вјечнаја памјат» војницима, «који су свој живот положили за веру и отаџбину», после чега је одржан свечани марш чете почасне страже.

Поглавар Руске Православне Цркве је честитао војницима чете почасне страже Дан бранилаца отаџбине и обратио им се кратком беседом:

«Желео бих да свим браниоцима отаџбине честитам дан кад се народ сећа јунаштва и пожртвованог подвига претходних генерација руских војника и одаје поштовање онима који данас, полажући заклетву, стоје на бранику светих граница отаџбине.

Свима вама желим да никад и ни под којим условима не морате да дајете свој живот. Међутим, истовремено вам желим да будете толико јаки и храбри да ако се икада постави питање – живети или не живети бранећи домовину, нико од вас не задрхти, већ да буде кадар да свој живот положи за домовину, за своје ближње, самим тим остварујући једну од највећих хришћанских заповести. Нека Господ благослови вас, све Оружане снаге Руске Федерације и нашу отаџбину! Срећан вам празник!»

Поглавар Руске Цркве се такође обратио клиру, монасима и монахињама, честитавши им почетак Великог поста и Дан бранилаца отаџбине. По речима Његове Светости, напори Цркве су, између осталог, усмерени на формирање личности која има велику духовну снагу и која је у стању да самопрегорно брани отаџбину. «Нека нам Господ помогне у јачању способности да се подвизавамо,» - рекао је у закључку Његова Светост патријарх.

Извор: pravoslavie.ru, са руског Марина Тодић