Патријарх Кирил: Црквени раскол у Украјини могуће је превазићи само канонским путем

„Више од 20 година на територији Украјине се догађају сложени политички процеси, који су довели до трагичне поделе наше Цркве. У последњих неколико година било је покушаја да се искористи политичка моћ, како би се решило питање цркве у Украјини. Данас желим да кажем, обраћајући се целом украјинском народу, да власт не би требало да се меша у црквене послове. Црквена питања се не могу решавати силом. Путем насиља се не може постићи јединство Цркве“ – изјавио је Његова Светост Патријарх Кирил у својој беседи након Литургије 23. фебруара 2014. г. у московском храму Архангела Михаила у Тропареву, саопштава Патриархия.ру.„Никад у историји није било могуће силом решити црквене проблеме. Црква треба самостално, не ослањајући се на било какве спољашње факторе, да решава сва она питања са којима се суочава“ – констатовао је Његова Светост.

„И данас, као и раније, обраћам се браћи и сестрама у Украјини који су у расколу, позивајући их на јединство. Међутим, не на оно јединство које ће бити резултат измењених политичких прилика или које ће се ослањати на силу, већ на јединство које ће настати из искрене жеље за враћањем канонским принципима, без којих Црква не може да живи“ – наставио је Патријарх Кирил.

„Превазилажење раскола би требало увек да следи пут враћања канонским принципима црквеног живота. Једино ће такво јединство бити трајно и спасоносно“ – уверен је Његова Светост.

„Верујем да ће молитвама преподобних светитеља Кијево-печерских и молитвама свих светих који су просијали у нашој Цркви, Господ сачувати Цркву у Украјини и украјинском народу даровати снагу да превазиђе бројне тешкоће свог духовног и материјалног стања, а на првом месту – да ће легитимним и праведним путем превазићи поделу Цркве“ – закључио је Његова Светост Патријарх Кирил. „Верујемо да ће духовна снага из Кијевске крстионице Крштења, која нам је помогла да сачувамо духовно јединство хиљадама година, и данас помоћи да превазиђемо тешкоће и поделе, ослањајући се на веру православну и на Реч Божију“.

Извор: pravoslavie.ru