Патријарх Кирил допутовао на Кубу

Патријарх Кирил допутовао на Кубу
Патријарх Кирил допутовао на Кубу
Патријарх Кирил допутовао на Кубу
Патријарх Кирил допутовао на Кубу

Фебруара 11, 2015, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил започео је своју првојераршку визитацију трима земљама Латинске Америке. Куба је прва земља на његовом путу у коју је допутовао на позив г. Раула Кастра, председника Државног савета и Савета министара.

Ово је прва посета Сверуског патријарха Латинској Америци од када је изабран за Патријарха 2009. г. Иначе, у својству председника Одељења спољних односа Московске Патријаршије он је посетио Кубу 1998, 2004. и 2008. године., којим посетама је дао велики допринос контактима са овом земљом и  са другим земљама Латинске Америке. Свјатејши ће овом приликом посетити и Парагавај и Братзил.

На хаванском аеродрому Руског Патријарха је дочекао председник Раул Кастро. Дочеку је  присуствовао и председник Народне скупштине Кубе Естебан Лазо Хернандез, амбасадро Руске Федерације у овој земљи Михаил Каминин, амбасадор Белорусије у Хавани Александар Александров, и друге високе верске и политчке личности.

Обраћајући се средствима информисања, Његова Светост Кирил је казао: „У Кубу долазим четврти пут с топлим осећањима. Овде сма допутовао у пријатељску посету на позив поглавара Републике Кубе г. Раула Кастра. Народ Кубе и народ Русије повезани су многогодишњим свезама сарадње и искреног пријатељства. Обраћајући се кубанском народу, желео бих да кажем да су она добра осећања која руски народ гаји према Куби данас све снажнија.

Желео бих да Вам пренесем срдачне поздраве грађана Русије, као и народā историјске Русије. Желим напредак кубанском народу и срећу сваком Кубанцу. Нека би Божји благослов био с Вама!“

Уследио је кратак разговор Сверуског Патријарха и председника Раула Кастра на аеродрому.

На овом истом аеродрому одржаће се сусрет поглавара Руске Православне Цркве и папе Фрање 12. фебруара поподне.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)