Патријарх Кирил допутовао у Парагвај

Патријарх Кирил допутовао у Парагвај
Патријарх Кирил допутовао у Парагвај
Патријарх Кирил допутовао у Парагвај
Патријарх Кирил допутовао у Парагвај

Увече 14. фебруара 2016. Свјатејши Патријарх Кирил је из Хаване допутовао у престоницу Републике Парагваја Асунсон.

На аеродрому је Предстојатеља Московске Патријаршије дочекао министар иностраних послова Парагваја Еладио Лописага, амбасадор РФ у овој земљи Н. К. Тавдумадзе, Епископ аргентински и јужноамерички Леонид, представници Римокатоличке Цркве и друга званична лица. Био је постројен и почасни вод Оружаних снага Парагваја.

На аеродрому је Патријарх у изјавио казао, између осталог: „Веома ме радује што сам ступио на тле Парагваја. Ово је земља са којом су руски људи везани веома много.  Међу нашим земљама је огромно растојање, но својевремено су то растојање превладали они који су из невоље напустили Русију и нашли своју нову отаџбину овде, у овој земљи. И док посећујем Парагвај, ја се у првом реду сећам тих људи и молићу се на њиховим гробовима.

Међутим, мислим и на данашње, као и на будуће. Русија и Парагвај јесу земље с веома снажном хришћанском традицијом. Значи да је у нас много чега заједничког на нивоу разума и срца. И дај, Боже, да овај заједнички морални духовни потенцијал данас дела на добро људи. Нека Господ чува Парагвај!“

Данас, на празник Стретење Господње Предстојатељ Руске Цкве одслужио је Литургију у Покровском храму Пресвете Богородице Каракаске у главном парагвајском граду, где је и седиште Јужноамеричке епархије Руске Цркве.

Током боравка у Парагвају Сверуског Патријарха примиће и председник државе, а он ће посетити руско гробље на градском гробљу и одслужити парастос.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)