Патријарх Кирил началствоваће прославом 1000-годишњице руског присуства на Светој Гори

Патријарх московски и све Русије Кирил планира да посети Свету Гору у пролеће 2016. године, када ће се прославити 1000-годишњица руског присуства на Светој Гори.

„Надам се да ће Његова Светост посетити Свету Гору 2016. године. Мислим да ће то највероватније бити на пролеће. Наравно, ми ћемо покушати да лепо обележимо овај диван датум,“ изјавио је председник Одељења за спољне послове Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион пред, новинарима у четвртак у Москви, одговарајући на питање портала Интерфакс-религија.

Митрополит је казао да су у току припреме за посету и да се руски манастири на Светој Гори реновирају.

„Има много чега да се уради на обнови светогорских манастира у последњих неколико година. Поред овога, планирамо низ догађања у Русији, где ће бити одржани научни симпосиони и монашка сабрања у циљу што примеренијег  обележавања овог датума,“ додао је Високопреосвећени.

Патријарх Кирил је посетио Свету Гору у јуну 2013. године. Између осталог,  апеловао  је да се обнови манастир Ксилургу, први руски манастир на Светој Гори.

Овај први руски манастир на Светој Гори основао је Свети кнез Владимир и назван је манастир Пресвете Богородице Ксилургу. Први пут је поменут у запису у фебруару 1016. године, и тај се датум сматра почетком руског присуства на Светој Гори.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)