Патријарх Кирил: Надам се да ће крвопролиће престати

Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Кирил упутио је посланицу изабраном председнику Украјине П.А.Порошенку, преноси Патриархия.ru.  

«Сазнавши за избор већине грађана Украјине који су гласали 25. маја, - каже се у посланици, - желео бих да Вам честитам и да Вам упутим пастирску реч, да поделим с Вама своје мисли и наде.

Вести о догађајима у Украјини стално доносе нови бол, јер људи гину и пате. Земља је потонула у бездан раздора и међусобица. Патријарху Московском и целе Русије Господ је поверио бригу за духовно благостање народа многих држава. Подједнако су ми блиске невоље и наде свих оних који улазе у састав Руске Православне Цркве, независно од тога где живе. И усрдно се молим да наде православног народа Украјине не буду изневерене.

Заједно с многим људима надам се да ће овлашћења власти, која се данас налазе у Вашим рукама, послужити на добробит и истока, и запада, и севера, и југа Украјине. Надам се да ће крвопролиће заувек престати, да нико неће бити угњетен или понижен, да ће се остварити животни и културни избор, као и избор погледа на свет сваке групе становништва земље, да ће се црквени живот одвијати без било каквог државног или политичког мешања, као и да ће се одлуке које су потребне за нормализацију, усавршавање и развој овог живота доносити слободно и без принуде, у духу верности канонском поретку.

Предстоји Вам сложен и врло важан задатак – да пронађете начин за помирење сукобљених, да учините све што је могуће за поновно успостављање грађанског мира и слоге. Убеђен сам да у насталој ситуацији треба подржати отворени дијалог између народа и друштвених лидера, да треба пажљиво саслушати мишљење свих становника земље.

Пре пола године пламен непријатељства је букнуо у Кијеву, а сад се распламсао на југоистоку земље, не штедећи ни жене, ни децу, ни старце. Данас су Украјини преко потребни мир и стабилност, правда и праведност. И гарант за остварење достојног живота може бити само човек који добро познаје, воли и разуме свој народ, који одлучно устаје у одбрану моралних вредности које овај народ чува, и који види ослонац личног и народног живота у стабилној породици, који црпи мудрост из правих духовних извора.

Желим Вам да Бог руководи Вама у свим предстојећим напорима и одговорним одлукама. Нека Господ благослови миром и напретком мом срцу драги народ Украјине.»

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/71043.htm