Патријарх Кирил осудио атентат на вернике у Дагестану

У руској кавкаској републици Дагестану данас су у свим православним црквама одржани помени за јучерашње жртве атентата на жене после службе. Наиме, у граду Кизљару један 20-годишњак убио је у недељу пет жена које су после вечерње службе напуштале цркву Светог Георгија. Полиција је у наизменичној ватри убила атентатора. Терористичка милиција тзв. ИС узела је на себе овај чин, а притом није то посведочила. Новине цитирају једног свештеника који је чуо како нападач виче „Алаху акбар“.

Његова Светост патријарх московски Кирил је осудио овај догађај на граници са Чеченијом. Овај монструозан атентат на почетку Часног поста може се сматрати провокацијом како би  се изазвала конфронтација између православних и муслимана, „који столећима живе заједно у миру на Кавказу“. У саучешћу породицама жртава Његов Светост је ово дело назвао „страшним и циничним преступом“, који се ничим не може оправдати. Руска Православна Црква је дубоко забринута због крвопролића и очекује „педантно испитивање злочина и његове позадине“, додао је Патријархов секретар за штампу свештеник Александар Волков.

Архиепископ Махачкале Варлаам (Пономаров) је нагласио да никоме неће поћи за руком да наруши „мир и слогу“ у мултунационалној и мултуконфесионалној републици Дагестану.
„Упркос свему, ми православни и наша браћа који исповедају ислам, били смо и остајемо добри суседи и деца истог Оца – и то ћемо увек бити“.

Секретар епархије Махачкалске монах Јован навео је да су жене жртве атентата „светли узори“. Међу убијеним налази се једна пензионисана учитељица која је ових година организовала поклоничка путовања у велика руска светилишта, као и једна сиромашна старија госпођа која је после богослужења прикупљала прилоге на улазу у цркву.

Он  је истакао да упркос тешком стању у Дагестану цркве до  сада нису биле полицијски праћене, „пошто нико није долазио на помисао да може доћи до атентата на вернике и свештена лица“. У овом тренутку скоро цела Епархија се окупила око цркве Светог Георгија.

Чеченски председник Рамиз Кадиров изјавио је у понедељак да је дубоко шокиран због грозног злочина за који не може имати извињења. Он вели да злочинац није могао бити припадник неке религије.

Дагестан је мозаик великих и малих етнија, углавном православни и мухамеданци. У варошици Кизљару од 50.000 становника њих пола су Руси, друга највећа национална група су Авари, првобитно хришћански, а у 16. веку исламизирани кавкаски народ.

Извор: Катпрес