Патријарх Кирил освештао обновљену икону на зидинама Кремља

У суботу 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, предсједник Руске Федерације Димитрије Медведев и око хиљаду вјерујућих присуствовали су свечаном освећењу иконе над капијом Спаске куле московског Кремља, које је извршио Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил.

Икона Господа Исуса Христа на Спаској кули, као и икона светог Николе на Николској кули, биле су зазидане током совјетског периода и биле су сматране изгубљеним. Априла ове године, тим експерата је након испитивања потврдио претпоставку да су иконе сачуване испод слоја гипса. Иницијативу за овај пројекат је 2007. године покренула Фондација светог Андреја Првозваног, уз подршку владе и благослов блаженопочившег патријарха Алексеја II.

Према постојећим историјским материјалима, на икони Спаске куле представљен је Господ Исус Христос са преподобним Сергијем Радоњешким и преподобним Варламом Хутинским, који припадају његовим ногама. Икона је насликана у спомен на избављења Москве од опсаде војске кана Махмет-Гиреја 1521. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска