Патријарх Кирил осветио храм при Академији ФСБ

Патријарх московски и све Русије Кирил служио је у недељу велико освећење храма у част Иверске иконе Матере Божје при Академији Федералне службе безбедности на западу Москве.

Богослужењу су присуствовали секретар Савеза РФ Николај Петрушев, начелник Академије ФСБ Виктор Остроухов; посланик Државне думе, куратор програма изградње храмова у престоници Владимир Ресин; професори и студенти Академије, верници.

За помоћ у изградњи Иверског храма Патријарх руски је наградио Н. Петрушева орденом преподобног Сергија Радоњешког (III степена), а В. Остроухова – орденом преподобног Серафима Саровског (III степена).

Ово је највећи храм у програму изградње храмова у престоници: његова висина је достигла 57 метара. Завршен у децембру 2015. године; сада у њему се служи редовна служба, а отворена је и недељна школа. На звонику има 13 звона која подражавају звоњаву школе Ростова Великог. Највеће звоно је тешко три тоне.

Храм може да прими око хиљаду верника и има статус патријаршијског манастира, који је саграђен у стилу руске црквене архитектуре петнаестог века.

Извор: Православие. ру (превод- Информативнa службa СПЦ)