Патријарх Кирил отпутовао на Кубу

Патријарх Кирил отпутовао на Кубу
Патријарх Кирил отпутовао на Кубу
Патријарх Кирил отпутовао на Кубу
Патријарх Кирил отпутовао на Кубу

Јутрос 11. фебруара 2016. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил отпутовао је у патријарашку посету земљама Латинске Америке, и то Куби, Парагвају и Бразилу.

На аеродрому „Внуково“ у Москви поглавара Руске Православне Цркве испратили су Митрополит петроградски Варсонуфије, викарни Епископи Теофилакт дмитровски, Сава воскресенски, Тихон јегорјевски и Парамон броницки, као и опуномоћени амбасадор Кубе у Москви Емилио Лозада Гарсија.

У разговору са кубанским амбасадором Патријарх Кирил је рекао: „Кубу посећујем са посебним осећањима из разлога што је Куба толико много повезана са историјом нашег народа. Од срца желим процват Вашој угледној земљи.“ Са своје стране амбасадор је истакао да је Свјатејши Патријарх увек драги гост на Куби и пожелео му срећно путовање.

У пратњи Патријарха Кирила налазе се Митрополит волоколамски Иларион, Митрополит борисполски и броварски Антоније (Украјинска Православна Црква), Епископ солнечногорски Сергије, Епископ горњоалтајски и чемаљски Калистрат и други, међу којима руководилац Прес-службе Патријарха Кирила Александар Волков.

Прва земља коју ће Поглавар посетити у Латинској Америци јесте Куба, у чијој престоници Хавани ће се сусрести са председником Државног савета и Савета министара Републике Кубе Раулом Кастром. Овде ће савршити Божанску Литургију у Казанском храму, а сутра, 12. фебруара, сусрешће се са римским папом Фрањом.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)