Патријарх Кирил и папа Фрања: Европа се мора повратити својим хришћанским коренима

„Сведочећи о високој вредности религијске слободе, изражавамо благодарност Богу на садашњем препороду хришћанске вере без преседана у Русији и у многим земљама Источне Европе где су деценијама господарили атеистички режими,“ – истиче се у Заједничком саопштењу папе римског Фрање и сверуског патријарха Кирила 12. фебруара 2016. поптисаном и објављеном  у Хавани.

„Током протекле четвртине столећа подигнуте су десетине нових храмова, отворене су стотине манастира и богословских школских установа. Хришћанске заједнице проводе широку благотворну и социјалну делатност, указујући многоструку помоћ људима у невољи. Православни и католици  често сарађују рукуподруку. Они остварују заједничке духовне основе људског заједништва сведочењем јеванђељских вредности,“ истиче се у Изјави.

Папа и Патријарх су изразили своју забринутост услед ограничавања верских слобода које се данас примећује у многим земљама: „Запажамо да претварање неких земаља у секуларна друштва, страна сваком спомену Бога и Његове истине, повлачи за собом озбиљну опасност по верске слободе. Растужени смо садашњим ограничавањем права хришћана, а да не говоримо већ о њиховој дискриминацији, када неке политичке власти, руководећи се идеологијом секуларизма, постају често агресивне и настоје да их избаце на маргину друштвеног живота.“

Поздрављајући процес европске интеграције, који многи сматрају „залогом мира и безбедности“, Папа и Патријарх наступили су предстрожно према оној интеграцији која „не уважава верски идентитет“.

 „И док остајемо отворени према доприносу других религија нашој цивилизацији, убеђени смо да је потребано да се Европа поврати својим хришћанским коренима“, изјавила су два поглавара и позвала хришћане Западне и Источне Европе да се „удруже ради заједничког сведочења о Христу и Јеванђељу како би Европа сачувала своју душу, која је изграђивана двехиљадугодишњом хришћанском традицијом“.

Извор: Московска Патријаршија (Р. Ракић)