Патријарх Кирил: Покушај да се протера хришћанство са Блиског истока - трагедија историјских размера

У уводном делу свог извештаја на Архијерејском Сабору Руске Православне Цркве Свјатејши Патријарх московски и све Русије навео је проблем глобалног тероризма.

„Коришћењем религије и различитих идеологија као параван терористи покушавају да посеју страх и непријатељство у срца људи и да изазову међуверску и међуетничку мржњу.  Неколико срцепарајућих трагедија десило се недавно, међу којима је експлозија руског авиона изнад Синаја, серија терористичких напада у Паризу, напад на Гариса универзитетски колеџ у Кенији, и масовна убиства у Баги, у Нигерији. Ово су само неки од злочина које су починили терористи претходних месецима. Светска заједница је позвана да заустави терор и да успостави праведни мир у Сирији, нарочито  стога да би се пружио пример за све те блискоисточне земље где се сада пролива крв,“ рекао је поглавар Руске Цркве.

„Управо с великом тугом размишљамо о хришћанима у Ираку, Либији, Сирији и  другим земљама Блиског истока. Многи од њих одбијају да напусте своје домове, манастире и хришћанска села, чак и кад су суочени са смрћу, и ми бисмо их назвали мученицима за Христа,“ наставио је Патријарх Кирил.

Однедавно су политичари почели да признају да масовна убиства хришћана и забрана исповедања вере и одвођења њих као талаца представља прави геноцид који се у овом региону проводи из верских разлога. Покушај да се протера хришћанство са Блиског истока јесте трагедија историјских размера која утиче на цео свет,“ истакао је Свјатејши.

„Помолимо се да Свемогући Господ подари снаге нашој браћи у Христу и разума властодршцима од којих зависи успостављање мира на Блиском истоку, тако да они, упркос својих личних интереса, могу донети неопходне одлуке..“ додао је Патријарх Руске Цркве.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)