Патријарх Кирил посетиће Грчку и Кубу у 2016. години

Москва 26.12.2016. – Очекује се да ће Патријарх московски и све Русије Кирил посетити Грчку и Кубу у 2016. години, саопштено је ТАС-у у петак у патријаршијском Одељењу за јавност.

 „Хиљадугодишњица од првог приспећа руских монаха на Свету Гору у Грчкој има велики значај за Руску Православну Цркву.“ Свечаности ће бити уприличене у Русији и на Светој Гори, и тим поводом Његова Светост Кирил учиниће посету Грчкој.“

Лице за односе с јавношћу изјавило је да је Патријарх у више наврата примао позив од кубанског руководства да посети ту земљу.

 „Кубански председник Раул Кастро је био први страни председник државе који је посетио Патријарха Кирила након његовог избора у патријарашку службу,“ рекао је он. „Посете Његове Светости Куби значиће велики корак у грађењу добрих односа између Руске Православне Цркве и власти ове острвске земље, као и између народа двеју држава.“

Свјатејши је посетио Кубу 2008. године у својству председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, но ово ће бити његова прва посета у својству Патријарха.

Патријарх је планирао и друга путовања у иностранству, али које су то земље и кад ће се оне обавити још није утаначено, изјавио је он.

Извор: Православие. ру (превод Радомира Ракића)