Патријарх Кирил поздравио православно-исламски дијалог

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је поздравно слово учесницима 9. заседања Заједничке руско-иранске комисије за православно-исламски дијалог, који се води у Техерану од 25. до 26. августа о.г.

„Срдачно поздрављамо све вас окупљене у Техерану где ћете водити редовни већ девети дијалог између исламске заједнице у Ирану.

Састанак, посвећен теми 'Значај међусобног разумевања између ислама и Православља', који треба да сабере резултате рада Комисије и пружи подстрек за подрубљивање сарадње. Желим да приметим да се наш дијалог и даље развија, рецимо, последњих година проучен је широк обим питања и постигнуто разумевање по тим питањима.

Данас настаје све већа радикализација свести човека што ствара озбиљну претњу миру у свету. У разним крајевима наше планете распаљују се ратни пожари, лије се крв мирног, ни у чему кривог становништва, милиони људи остају без крова и средстава за живот па се налазе у условима хумане катастрофе. С друге стране опажамо пораст верски мотивисаног екстремизма чије жртве су и хришћани и муслимани као и следбеници других религија. Истовремено, религија се одбацује на маргине друштвеног живота у више држава у свету и пропагира се природни релативизам.

Великодостојници верских заједница су признали да пруже усаглашене одговоре на такве изазове. Сматрам да ће њихов ауторитет помоћи вернима да избегну опасне кораке и избегну крајности. У овом погледу наш дијалог постаје сасвим неопходан...“

Извор: Православие.ру