Патријарх Кирил примио амбасадора Француске у Русији

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се 23. јануара 2018. године са новопостављеним амбасадором Француске у Руској Федерацији гђом Силви Берман. Састанак је одржан у патријаршијској и синодској резиденцији у ставропигијалном манастиру Светог Данила, коме су присуствовали и архимандрит Филарет (Булеков), потпредседник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; министар-саветник Амбасаде Француске Пол-Бертран Барет и први секретар Амбасаде Натали Дипон.

Поглавар Руске Цркве је срдачно поздравио госте и изразио наду у развој пословних контаката са француском дипломатском мисијом у Москви. Његова Светост је говорио о специјалним односима који се традиционално негују са Француском, посебно истичући њихову културну компоненту. Такође је поменуо да има пуно његових сународника који живе у Француској. „Ви сигурно знате историју руске емиграције у Француску после Револуције. Француска има посебно значење за Руску Православну Цркву пошто пуно руских православних хришћана живи тамо.“ Патријарх је поменуо руску православну Корсунску епархију која обухвата парохије на територији Француске, Швајцарске, Шпаније и Португалије.

Патријарх Кирил је назвао освећење нове руске Саборне цркве у Паризу важним догађајем у билатералним односима.

Амбасадорка Берман је захвалила Његовој Светости на срдачном дочеку и истакла да је њен циљ као амбасадора да ојача везе у политици и на пољу културе и у другим сферама.  Истакла је важност посете патријарха московског и све Русије Кирила Москви поводом освећења Саборне цркве и Православног духовног и културног центра у Паризу и напоменула да је у то време она служила као амбасадор у Лондону, тако да није имала времена да посети Центар. Надам се да ћу посетити Центар на Бранли обали у Паризу, додала је амбасадорка Берман.

Патријарх и амбасадорка Француске разморили су и питање миротворачке мисије Украјинске Православне Цркве.

Извор: Московска Патријаршија