Патријарх Кирил примио генералног секретара Исламског света

Патријарх Кирил примио генералног секретара Исламског света
Патријарх Кирил примио генералног секретара Исламског света
Патријарх Кирил примио генералног секретара Исламског света
Патријарх Кирил примио генералног секретара Исламског света

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил састао се 23. јула 2019. године са генералним секретаром Исламске светске лиге Мухамед бин Абдул Карим Исом у патријаршијској и синодској резиденцији у Даниловском манастиру у Москви.

У разговорима су учествовали из Руске Православне Цркве митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; архимандрит Филарет (Булеков), његов заменик; о. Димитрије Сафонов, секретар за међурелигијске односе; и јеромонах Григорије (Матрусов), из патријархшијског савета стручњака за сарадњу са исламским светом.

На састанку су такође били и Раид Халид Кримли, амбасадор Краљевине Саудијске Арабије у Русији; Турко Даудов, саветник председника Републике Чеченије и генерални секретар Исламске светске лиге у Русији; Мухамед Саид Ал Гамди, заменик генералног секретара за јавне послове; и Ахмад Фаисал Ел-Јусуф, директор представништва Исламске светске лиге у Москви.

Његова Светост је истакао да РПЦ има „широку мрежу заједничких деловања и контаката са представницима исламског света“. „За нас су контакти са муслиманима веома природни, јер већ хиљаду година живимо заједно с муслиманима у нашој земљи; ми смо браћа и сународници који никад нису имали сукоба или неслоге међу собом“, сведочио је Патријарх Кирил, „и с обзиром на то да православни хришћани и муслимани припадају култури Истока, везе наших заједница су увек транспарентне и искрене“.

Патријарх Кирил је рекао да је ове године представник РПЦ посетио Саудијску Арабију на позив генералног секретара Исламске светске лиге.

Свјатјејши је такође честитао г. Мухамеду Абдел Карим Ал-Иси на томе што је награђен тутулом почасног доктора (Doctor Emeritus) од стране Института за оријенталне студије Руске академије наука.

Сверуски Патријарх је уз то поменуо проблем екстремизма и тероризма у данашњем свету, истакавши важност удруживања напора хришћана и муслимана у супротстављању насиљу и екстремизму који су скривају под велом „исламских идеја“.

Његова Светост је такође поменуо да РПЦ наставља да даје сву могућу подршку блискоисточним народима без обзира на религију. Поменуо је главну међународну муслиманску конференцију која је одржана прошлог маја у Меки и којој је присуствовало 1000 стручњака из 139 земаља. „Ми смо прочитали изјаву с конференције и проценили смо је као веома позитивну“.

Са своје стране, генерални секретар Исламске светске лиге је рекао да је патријарх Кирил познат у исламском свету по својој друштвеним и хуманитарним делима која имају за циљ успостављање правде и мира широм света. Исламска светска лига, рекао је он, високо је оценила акције РПЦ које се огледају кроз хуманитарну помоћ. Он је уз то истакао заједничке ставове учесника у дијалогу у јачању међународне, међуетничке и међурелигијске хармоније у свету.

Генерални секретар је нагласио спремност да одржава сарадњу са Руском Црквом и да заједно предузимају друштвене и хуманитарне напоре ради успостављања мира и склада између припадника различитих религија и настављања дијалога у борби против насиља и екстремизма, превазилазећи сукобе између људи, и решавању проблема људских права и других важних друштвених проблема.

На крају састанка, потписан је споразум о сарадњи од стране Одељења за спољне цркене односе Московске Патријаршије и Исламске светске лиге.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)