Патријарх Кирил примио председника Србије

Патријарх Кирил примио председника Србије
Патријарх Кирил примио председника Србије
Патријарх Кирил примио председника Србије
Патријарх Кирил примио председника Србије

У храму Христа Спаситеља у Москви, 9. марта 2016. године, састали су се Свјатејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил и председник Републике Србије г. Томислав Николић.

У пратњи српског председника налазили су се саветник председника Иван Мркић, амбасадор Републике Србије у Русији др Славенко Терзић и супруга председника гђа Драгица Николић. Са стране Руске Православне Цркве присуствовали су председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион, заменик председника ОСЦО протојереј Николај Балашов, секретар ОСЦО за сарадњу са иностранством протојереј Сергеј Звонарев. Разговорима је присуствовао и настојатељ Подворја Српске Православне Цркве при Московској Патријаршији Епископ моравички г. Антоније.

Свјатејши Патријарх је поздравио високог госта који је дошао у Москву да би учествовао на свечаности уручења награде Међународног фонда за јединство православних народа. „Ову награду су установили ентузијасти још у време Патријарха Алексија II како би обележили достигнућа људи који доприносе очивању братских односа између православних народа, очувању православне вере, као и друга остварења у политици, међународним односима, уметности и науци,“ рекао је Предстојатељ Руске Православне Цркве.

Према речима Његове Светости, међу добитницима ове награде, који су иначе истакнуте личности, јесте и Председник Србије, и она представља признање његових заслуга у Русији.

Са своје стране, високи гост је заблагодарио Свјатејшем на састанку. „Мислим да је ова награда – награда за све грађане Србије који су верни Православљу и сарадњи међу православним народима“, изјавио је Томислав Николић. По речима српског председника, то је истовремено и част и одговорност, која обавезује да даље радимо на очувању читавог хришћанског света и, пре свега, православља од претњи и искушења које морају да данас подносе.

Председник Николић је изразио захвалност патријарху Кирилу на помоћи коју Московска Патријаршија указује Српској Православној Цркви и српском народу.

Током пријема Његова Светост и Председник Републике Србије разговарали су и о стању хришћана на Блиском истоку, као и о другим питањима. По завршетку састанка разменили су поклоне.

Извор: Московска Патријаршија (превод: Информативна служба СПЦ)