Патријарх Кирил се моли за верујући народ Украјине

Свајтејши Патријарх московски и све Русије Кирил, у својем божићном интервјуу телеканалу „Росија“, чија најава је била 22. децембра 2015, изразио је забринутост поводом збивања у селу Птичја, и при том истакао да је Украјинска Православна Црква једина снага која је у стању да обједини народе Украјине.

 „То што се данас збива у Украјини заиста испуњава срце тугом. Сведоци смо тих страшних збивања са заузимањем храмова. Село Птичја Ровенске области: неколико жена и два свештеника неколико дана и ноћи седе једни поред других, јер је хладно. Струја је искључена, немају хране, немају грејања, немају воде. А наоколко бучна светина, хоће да избаци те људе и преда храм другој религијској групи коју ми називамо расколницима“ – казао је Свјатејши Патријарх.

Овакво понашање ствара још већу раздеобу у украјинском народу, и они који не желе да доживе ишта тако што се дешава у селу Птичја бориће се свим силама против тога да такви које хоће преотимање цркава не дођу и по њихове домове. Значи, таква политика још више ради на разбијању јединства украјинског народа.

Према Патријарху Кирилу, нема скоро никога који ради на делу јединства у Украјини. Ово се  посебно односи на оне који громогласно објављују ово као циљ, док њихове радње изазивају отуђење Украјинаца једних од других, појаснио је Поглавар Руске Цркве.

 „Гајим једну једину наду у то да постоји  Украјинска Православна Црква, Црква – исповедница која данас истински обједињује народ, и исток, и запад, и север и југ; која смирено, но бодро казује правду, води народ у јединство“, нагласио је Свјатејши.

 „Молим се за Блажењејшег Митрополита Онуфрија, за архијереје Цркве, за свештенство, за верујући народ. Верујем да ће се Украјина очувати, да ће она бити напредна земља: мирна, спокојна, пријатељска у односу према суседима“, закључио је Свјатејши Кирил.

Извор: Московска Патријаршија (превео Р. Ракић)