Сусрет патријарха Кирила и генералног секретара ССЦ

Сусрет патријарха Кирила и генералног секретара ССЦ
Сусрет патријарха Кирила и генералног секретара ССЦ
Сусрет патријарха Кирила и генералног секретара ССЦ
Сусрет патријарха Кирила и генералног секретара ССЦ

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил сусрео се са генералним секретаром Светског савета Цркава (ССЦ) др Олавом Фиксе Твејтом. Састанку у манастиру Светог Данила присуствовали су Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене односе; Митрополит сасимски Генадије (Васељенска Патријаршија), протојереј Михаил Гундајев, представник Московске Патријаршије при Светском савету Цркава и међународним организацијама у Женеви и гђа Маријана Ајдерстен, директор службе за односе ССЦ.

Том приликом Патријарх московски је започео разговор истичући да је задовољан што има прилику да разговара са представницима ССЦ о проблемима које муче многобројне хришћане. Посебно је указао на проблем хришћанске мањине на Блиском истоку и Северној Африци. -Скоро сваки дан добијам информације које не могу а да не повређују моје срце, рекао је патријарх подсетивши на уништавање хришћанских храмова у Мосулу, у Ираку, где је донедавно било 45 цркава. Локални хришћани подвргнути прогону а многобројни су убијени. Четири стотине цркава је уништено у Сирији. Стотине хиљада хришћана је напустило ову земљу. Ужасне ствари се дешавају у Либији, из које долазе извештаји о новим убиствима и отмицама хришћана и нападима на хришћанске цркве. У фебруару, преко двадесет верника Коптске Цркве је брутално убијено, а пре неколико дана приспео је извештај о бруталној егзекуцији тридеседт етиопских хришћана.

-Ми одржавамо контакте са руским министарством иностраних послова и са представницима других земаља, рекао је Свјатејши је наставио: -Сваки пут када се сусретнем са председницима држава и влада ја покренем ово питање.

Патријарх московски Кирил је изразио задовољство што је Савет УН за људска права, на иницијативу Русије, Ватикана и Либана, усвојио на маргинама 28. седнице Савета УН за људска права извештај „У прилог људским правима хришћана и других заједница, посебно на Блиском истоку“. Документ је потписало 65 земаља. Његова Светост је изразио чуђење над чињеницом да је овај проблем тако слабо изражен на међународном нивоу: -Сигурно сте упознати са документом УН о антисемитизму и исламофобији. Ми сматрамо да је дошло време да се прича и о хришћанофобији.

Генерални секретар ССЦ назвао је састанак одличном приликом да се разговара о важним темама, међу којима и о ситуацији са хришћанским становништвом у различитим деловима света. Он је посебно поменуо чињеницу да се ове године обележава стогодишњица Јерменског геноцида и неколико других мањина у Отоманском царству. Већина жртава су били хришћани. -Изгледа ми да нам то даје прилику да посматрамо ту трагедију не само кроз призму историје већ такође и у контексту онога што се дешава данас. Ова догађања нам дозвољавају не само да привучемо пажњу јавности на оно што се дешава хришћанима широм света; оно нас такође подсећа на нашу заједничку одговорност да подржимо људско достојанство.

Митрополит сасимски, заменик модератора Централног одбора ССЦ, поменуо је да Васељенска Патријаршија, Патријарх васељенски и Синод пажљиво прате ситуацију на Блиском истоку, Северној Африци, Пакистану и Ираку: -Исто као и друге Цркве и црквени поглавари, ми изражавамо нашу солидарност и јединство у молитви. Ми смо посебно узнемирени оним што се дешава у Сирији и забринути смо због егзодуса хришћана у региону. Ми морамо да покушамо да нађемо пут решавању овог проблема.

Митрополит Генадије је истакао важност посете делегације ССЦ Украјини у марту месецу и захвалио представништву Московске Патријаршије при ССЦ у Женеви за помоћ у организацији ове посете.

Извор: Московска Патријаршија