Патријарх Кирил: Сећамо се чернобилске катастрофе у данима Страсне седмице

Драга браћо и сестре!

Данас се сећамо трагичних догађаја који су се десили у Чернобилу пре 30 година, 26. априла 1986. године. За хиљаде људи ови догађаји су представљали узрок дубоке туге и душевне боли. Они ће у историји остати као страшна лекција за будуће нараштаје.

Техногена катастрофа је показала, с једне стране, да је човек беспомоћан пред деловањем природних закона, али истовремено и његову способност за испољавање велике снаге љубави, самопожртвовања и солидарности. У ликвидацији несреће у Чернобилској АЦ учествовало је преко пола милиона људи из свих република Совјетског Савеза. Заједничка опасност окупила је људе различитих националности и вероисповести у тежњи да се зауставе разорне последице трагедије. Нажалост, данас се међу народима који су некада стајали раме уз раме пред лицем опасности, подижу вештачке баријере. Али сам уверен у то да никакви политички и друштвени потреси не могу да наведу људе да забораве заједнички осећај историје, своје духовно и културно јединство.

Сећамо се чернобилске катастрофе у данима Страсне седмице, уочи прославе Светог Васкрса, кад су умови и срца верујућих усмерени на искупитељни подвиг Спаситеља. Својим крсним страдањима и смрћу Христос је показао људима идеал савршене љубави, позвао је сваког од нас да следи Његов пример у међусобним односима: да трпимо, праштамо, састрадавамо и жртвујемо се ради ближњег и да волимо.

Нека нас Милосрдни Господ укрепи у овом веома тешком путу и нека нас сачува од сваког зла. Благослов Божији нека вас увек прати.

+КИРИЛ, ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ

Извор: Синодално одељење за односе између Цркве и друштва и медија Руске Православне Цркве - Православие.ру : превод са руског Марина Тодић