Патријарх Кирил: Сретењска посланица православној омладини

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио посланицу поводом прославе Дана православне омладине

Драга браћо и сестре! Срдачно вам честитам празник Сретења Господњег и Светски дан православне омладине, који се данас обележава.

Усмеравајући мислени поглед ка догађајима који су послужили као разлог за утемељење ове црквене прославе заједно с праведним Симеоном радосно дочекујемо Спаситеља, Који је био донет у Јерусалимски храм. Међутим, овај догађај осим свог историјског значења има још и симболично значење: у ономе што се догодило можемо видети тајанствени сусрет Творца и Његове творевине, лични сусрет човека с Богом.

Није случајно управо на Сретење Господње уприличена прослава Светског дана православне омладине. Срце младог човека је изузетно отворено и осетљиво за све што се дешава око њега. У младости је човек пун великих нада и очекивања, он као сунђер упија нове утиске и тражи своје место у свету. И свет пред младим људима отвара многе перспективе за развој личности и могућности за самореализацију. Али, исто тако им често нуди такве норме понашања и такве вредности, које нису у складу, па чак и директно противрече моралном закону који је Господ установио. И од тога како одговоримо на ове изазове, како васпитамо своје срце у младости: од тога да ли ће оно бити тврдо као камен, зло, пуно мржње, надмено и конформистичко, или ће остати верно правди, кротко, пуно љубави, добро и самилосно – у многоме зависи наша срећа и способност да у свом животу сретнемо Бога.

Обраћајући се омладини желео бих да кажем следеће: драга млада браћо и сестре, позивам вас да се чврсто држите духовно-моралних идеала које је заповедио Творац, чувајући у чедности и чистоти свој разум и осећања, пружајући околини пример чврстине у вери, милосрђа и спремности за притицање у помоћ.

Молитвено свима вама желим на стално растете у љубави према Господу и ближњима, помоћ Божију у добрим делима и подухватима стваралачког рада на добробит отаџбине и нашег народа.

†Кирил, Патријарх mосковски и све Русије

Извор: pravoslavie.ru