Патријарх Кирил ће посетитки најсевернију епархију

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил посетиће град Когалим (Ханти-Мансијска аутономна округ) 9. септембра 2018. године.

Предстојатељ Руске Православне Цркве ће  у Когалиму осветити велики храм Свете великомученице Татјане, који је изградио добротворни фонд  фирме „Лукоил“. Исто тако, Његова Светост Патријарх упознаће се са развојем епархијског живота и одржати састанке са руководством у тој области.

После путовања у Когалим Патријарх московски и све Русије посетиће Норилску епархију од 10. до 11. септембра 2018. године. „Патријарх је већ посетио ову епархију. Он ће посетити град Дудинку и село Хатанга, које се сматра најсевернијим насељем у Русији. У овим удаљеним местима Патријарх ће одслужити богослужења, дати свој благослов локалним становницима, међу којима и представницима домородачких народа,“  рекао је шеф прес-службе Патријарха московског свештеник Александар Волков.

11. септембра ће Његова Светост патријарх Кирил обавити обред освећења храма светих Новомученика и исповедника руских у Норилску, чији темељ је постављен и освећен кад је Патријарх посетио ово место 2015. године.

„Предстојатељ Руске Цркве посебну пажњу посвећује развоју наших епархија које се налазе на крајњем северу и Арктику. Овде Црква проводи активан пастирски, друштвени, образовни рад. И веома је важно да се схвати да иако овде, у поређењу са епархијама у централној Русији, живи далеко мање људи, развој ових по броју верника веома малих  епархија представља приоритет за нашу Цркву“, казао је Волков.

Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)