Патриjарх Кирил: У време Романова владари су се ревносно бринули за ширење Православља

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио је поздрав учесницима свечаности које се одржавају у Санкт-Петербургу, а посвећене су 400-годишњици Дома Романова.

Срдачно поздрављам организаторе и учеснике у свечаностима посвећеним 400-годишњици Дома Романова.

Венчање на царство Михаила Фјодоровича, који је постао први владар Русије из рода Романова, означило је крај времена Смуте и ударило је темељ нове епохе у историји наше земље.

Три столећа су представници династије верно служили отаџбини. У овом периоду Русија је постала јака држава са огромном територијом и природним богатствима, али су њено главно благо у сва времена остали православна вера и руски народ из којег су изашли многи подвижници побожности, истакнути државни прегаоци, угледни научници и делатници уметности.

У време Романова владари ове земље су се ревносно бринули за ширење Православља, за напредак Цркве и других религиозних заједница, тежили су да очувају духовне традиције руског народа и његовог националног идентитета. И данас, славећи 400-годишњи јубилеј Дома Романова, позвани смо да осмислимо ово јединствено историјско искуство и да оценимо допринос који је династија дала развоју руске државности.

Организаторима и учесницима у празничним манифестацијама желим добро здравље, мир и помоћ Божју у свим добрим делима и подухватима.

Призивам на вас благослов Господњи.

Кирил, Патријарх московски и све Русије

Извор: pravoslavie.ru