Патријарх Кирил – Уједињеним нацијама, Савету Европе и ОЕБС-у

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил обратио се 18. августа 2014. г. овим међународним организацијама поводом грубог нарушавања права свештенства и верних Украјинске Православне Цркве у условима оружаног сукоба на истоку Украјине. Најсветији Патријарх се жали на то да унијати и расколници наносе штету канонском Православљу у Украјини користећи се тамошњом тешком ситуацијом која је довела до ратних сукова.

У своме писму поглавар Руске Цркве износи трагична убиства једног броја свештенослужитеља Украјинске Цркве, који су постали жртве оружаног унутарукрајинског сукоба, а обраћа пажњу руководства ових међународних организација на вапијуће случајеве насиља над клирицима Украјинске Православне Цркве и ометања рада свештенства. Он такође спомиње тешка материјална разарања нанета храмовима и манастирима УПЦ, који су у време овог сукоба постали последња склоништа за многе хиљаде бегунаца који су у црквеним портама потражили помоћ.

У писму Најсветијег Патријарха изражава се нада да високе међународне организације неће остати равнодушне наспрам проблема са којим се сусреће УПЦ као највећа религијска организација Украјине, која, иако није политички ангажована, у најтежим условима и даље остварује пастирско старање о милионима верника. Поглавар РПЦ апелује на лидере УН, Савета Европе и Организације за безбедност и сарадњу у Европи да дигну свој ауторитативни глас у заштиту православних хришћана Украјине.

Извор: Московска Патријаршија