Патријарх Кирил упозорава на кршења права и слободе aрхијереја, свештенства и лаика УПЦ

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио је поруку предстојатељима помесних Православних Цркава, папи Фрањи; надбискупу Јустину Велбију, предстојатељу Англиканске заједнице; преч. др Олаву Фиксе Твејту, генералном секретару Светског савета Цркава; Антонију Гутерешу, генералном секретару Уједињених нација; Томасу Гремингеру, генералном секретару Организације за европску безбедност и сарадњу; као и Емануелу Макрону, председнику Француске; Ангели Меркел, канцеларки Немачке, као и премијерима четири нордијске земље. Патријарх Кирил скреће пажњу на велика кршења права и слободе архијереја, свештенства и лаика Украјинске Православне Цркве.

-У последње време мешање власти секуларне украјинске државе у црквене послове порасло је у очигледан притисак на епископе и свештенике Украјинске Православне Цркве, што нам дозољава да говоримо о почетку великих прогона, каже се у писму.

-Притисак је порастао због одбијања украјинског православног епископата да учествује у такозваном „сабору уједињења“ који подржава вођство Украјине. На овом „сабору“ Украјинску Православну Цркву, највећу верску заједницу у земљи која обухвата тринаест хиљада парохија, више од две стотине манастира и милионе верника, треба да замени нека нова верска организација коју ствара председник Украјине Петро Порошенко у договору са Патријархом цариградским Вартоломејом.

Као што је наведено у порукама упућеним верским великодостојницима, високим државницима и председницима међународних организација, „како би присилили епископат Украјинске Православне Цркве да учествује у овом догађају, државне власти и извршни органи Украјине предузимају  радње којима флагрантно крше уставна права и слободе украјинских грађана“.

Његова Светост напомиње да се архијереји Украјинске Православне Цркве позивају на „разговоре“ и испитивање од стране Службе безбедности Украјине; наилазе на препреке приликом преласка државне границе Украјине, затварају се под различитим изговором и подвргавају понижавајућим претресима. На пример, 9. децембра, Служба безбедности Украјине ускратила је Митрополиту доњецком Илариону, држављанину Украјине, улазак у земљу, позивајући се на „посебна упутства из Кијева“.

На највишем нивоу и на нивоу локалних власти покушава се да се Украјинској Православној Цркви ускрате њена законска права на Кијево-печерску Лавру и Почајевску Лавру – највећа светилишта православне Украјине. -Тако је 23. новембра 2018. године Министарство правде Украјине укинуло решење на  право монашке заједнице да користи комплекс зграда Светоуспенске Почајевске Лавре, а 28. новембра Кабинет министара Украјине поништио је своје упутство од 17. јула 2003. године којим је изузео Светоуспенску Почајевску Лавру из Државног историјско-архитектонског резервата Кременец-Почајева. Представници Резервата (Завода за заштиту историјских споменика, прим. прев.) не прикривају да се у будућности манастир може дати на употребу  некој другој верској организацији. Дана 5. децембра 2018. године Резерват Кременец-Почајев извршио је преглед црквено-уметничких предмета у Почајевској Лаври, стоји у писму.

Његова Светост напомиње да је 28. новембра 2018. године, први пут за тридесет година, комисија Министарства културе Украјине спровела инспекцију културних добара на територији Светоуспенске Кијево-печерске Лавре. Дана 30. новембра извршен је претрес на територији Печерске Лавре у селу Воронкову, у округу Бориспол, у Кијеву. Приликом претреса дошло је до неправилности у истражном поступку.

Као што је наглашено у порукама, покушава се да се архијереји и свештеници учине кривично одговорним за неосноване оптужбе за „издају државе” и „подстицање на верску мржњу“. У великом броју региона у Украјини врше се масовни претреси просторија епархијских седишта, цркава и парохијских домова. На пример, 1. децембра 2018. године двадесетак свештеника из Епархије Ровна и Сарнија Украјинске Православне Цркве (Ровно) позвани су истовремено на саслушање код Службе безбедности Украјине. Дана 3. децембра извршени су претреси у саборним црквама, епархијским управама, црквама и чак приватним кућама свештеника Украјинске Православне Цркве у градовима Житомир, Оврух и Коростен. Дана 5. децембра испитивано је дванаест свештеника из Епархије Ровна и Сарнија Украјинске Православне Цркве. Као што је наведено у документима, истрага се спроводи у оквиру кривичног поступка према члану 111 („издаја“) и члану 161 („подстицање на верску мржњу“) Кривичног закона Украјине.

...

-Сам украјински председник не скрива свој непријатељски став према Цркви. Петро Порошенко јавно је претио да ће из Украјине протерати оне Украјинце који не желе да се придруже „аутокефалној цркви“ коју ствара влада“, пише у писму. -Лично говори да су архијереји Украјинске Православне Цркве примили позиве од владиних службеника да учествују у „сабору уједињења“ које је потписао Патријарх цариградски Вартоломеј, док Устав Украјине прописује да су „Црква и верске организације у Украјини одвојене од државе“ (Устав Украјине, члан 35), па је стога свако мешање државе у међуцрквене односе неуставно.

-Не знамо које ће кораке власти предузети у наредном периоду, које акције могу применити да би се постигле свој циљ у времену пре председничких избора. Ипак, многе чињенице дискриминације којима је Украјинска Црква већ била подвргнута чине да се плашимо још озбиљнијег кршења права и слобода православних хришћана, њихових већих невоља из разлога што желе да остану верни канонском Православљу, пише Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил у писму престојатељима помесних Православних Цркава, Папи, Надбискупу кентерберијском и државницима.

Извор: Московска Патријаршија (извод и превод са енглеског Информативна служба СПЦ)