Патријарх Кирил: Важно је да свака жена и девојка знају да је абортус убиство

У свом реферату на Епархијској скупштини града Москве, која је одржана 21. децембра 2015. године Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил поново је подсетио на однос Цркве према проблему абортуса, преноси Патриархия.ru.

-Драго ми је што су многи Московљани, укључујући и медицинске раднике, педагоге и родитеље подржали иницијативу Руске Православне Цркве о искључивању абортуса из система обавезног медицинског осигурања, изјавио је Свјатејши Владика.

Своју забринутост због постојеће праксе државног финансирања абортуса поглавар Руске Православне Цркве је изразио у току састанка с члановима парламента у оквиру Међународних Божићних образовних предавања.

Свјатејши патријарх је саопштио да је у многим регионима у подршку смањења броја абортуса, укључујући и подршку поменутој иницијативи прикупљено преко 183.000 потписа, а преко интернета још 65.000 потписа.

Дана 18. јуна 2015. године потписан је Споразум о сарадњи између Руске Православне Цркве и Министарства здравља Руске Федерације. Овај споразум предвиђа развој заједничког рада у области превенције абортуса, као и вођење бриге о зависницима од алкохола и дроге, инвалидима, бескућницима, настрадалима у ванредним ситуацијама и за вођење здравог живота.

-С лекарима пре свега сарађују свештеници који се налазе на послушањима у различитим болницама, истакао је патријарх Кирил позвавши свештенослужитеље на сарадњу с радном групом за координацију и развој болничког служења и ширење сарадње између клира и медицинског друштва у области припреме кадрова, која је основана при Епархијском савету града Москве.

-Политички и друштвени радници сносе личну моралну одговорност за активности везане за абортусе, рекао је Његова Светост патријарх Кирил. -Људи који подржавају абортус сад несвесно постају присталице уништавања традиционалне породице и легализације разврата и неморала. Треба да нам буде јасно и то да постоји низ глобалних програма који уживају велику финансијску подршку, а чији је циљ смањење броја становника на планети. Ови програми су усмерени на пропаганду нерађања деце, хедонизма, нетрадиционалних сексуалних односа, такозване слободне љубави и безбедног секса, другим речима – блуда, као и на приказивање абортуса као природне појаве. Организације које се залажу за абортусе често се финансирају из ових програма.

По мишљењу Његове Светости врло је важно ширити информацију о томе да је абортус убиство. Поглавар је изразио жељу да максимално јасна информација о томе да се људски живот развија од тренутка зачећа буде укључена у програм општег образовања и медицинског просвећивања.

Извор: pravoslavie.ru