Патријарх Кирило: Главни задатак - очување јединства Цркве и уцрковљење Руса

Патријарх московски и целе Русије Кирило казао је да је његов главни задатак очување јединства Цркве и уцрковљење Руса. После устоличења у Храму Христа Спаса, Патријарх је изјавио: "Предмет наше посебне бриге је омладина, којој је нарочито данас потребно духовно руковођење. У епоси моралног релативизма, када пропаганда насиља и разврата краде душе младих људи, ми не можемо спокојно чекати, када ће се омладина обратити Христу".

Патријарх је казао да је његов задатак да не допусти да раличита мишљења прерасту у раскол и лажна учења. - Патријарх се мора бринути о томе да свака личност у свој својој непоновљивости нађе своје место у црквеном организму и да у исто време различита мишљења не наруше љубав и не ослабе опште напоре на изградњи дома Божјег", истакао је поглавар Руске православне цркве.

Осим тога, Патријарх је пожелио да речи његовог претходника Алексија Другог буду пророчке: "Русија која је дала свету многе подвижнике вере и богобојажљивости, која је градила храмове у градовима и срцима, који целом свету сијају љубављу и истином, да буде Света Русија".

Нови предстојатељ је казао такође да је Патријарх чувар унутарњег јединства Цркве и заједно са сабраћом епископима чувар чистоте вере. Зато је посебан знак Божји Свјатјејши Кирил видио у томе што је његово устоличење било на дан светог Марка Ефеског - одважног заштитника и поборника православне вере.

Извор: Митрополија црногорско-приморска