Патријарх московски и целе Русије Кирило примио делегацију Српске Православне Цркве

Свјатјејши Патријарх московски и целе Русије Г.Кирило примио је 3. фебруара 2009. године делегацију Српске Православне Цркве. У делегацији, коју је предводио Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије били су још Архиепископ охридски и митрополит скопски Г. Јован, Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, представник Српске Цркве при Московској патријаршији викарни Епископ моравички Г. Антоније, настојатељ Подворја Московске патријаршије у Београду протојереј Виталиј Тарасјев и презвитер Небојша Тополић, службеник Српске Патријаршије.

Сусрету су присуствовали заменик предсједникаОдјела спољних црквених веза Московске патријаршије Епископ јегорјевски Г. Марк и секретар Одјела спољних црквених веза МП за међуправославне односе протојереј Николај Балашов.

Обраћајући се српским јерарсима и свештенослужитељима, који су стигли у Москву на устоличење новог поглавара РПЦ, Свјатјејши Патријарх Кирило је казао:"Благодарим Вам најсрдачније драги Владико, драга браћо, за могућност да се заједно са Вама помолимо у веома важан дан за мене. Благослов и молитве братске Српске Цркве, са којом нас веже заједничка судбина, имају велики значај. Жалимо што Његова Светост Патријарх Павле због здравственог стања није могао допутовати, али се радујемо томе штосте Ви и Ваше Високопреосвештенство представљали Свету Цркву српску на овимсвечаностима".

Његова Светост је казао да је присуство Српске Цркве на свечаностима -жива пројава добрих односа српског народа према Руској Цркви и руском народу. "Крај ХХ вијека је био веома тежак за Вашу земљу,он је био тежак такође и за Русију", казао је даље Свјатјејши Патријарх Кирило."Промјене које су се десиле у том случају утицале су и на унутарњи црквени живот. Руска Црква је пострадала од раскола у Украјини. Људи страдају такође од канонских несугласица које су изникле у Естонији. Српска црква такође је прошла и пролази сада кроз тешкоће. Вама је добро позната позиција наше Цркве по питању Косова и Метохије.

Мој претходник блаженопочивши Свјатјејши Патријарх Алексије Други је више пута дизао свој глас у име Руске Православне Цркве за заштиту територијалног интегритета Србије, што је у складу са међународним правом и принципима који су положени у основе међународних односа и што је најглавније,што је у складу са цјелокупном историјом многострадалне Србије, за коју је Косово било и јесте историјски духовни центар".

Свјатјејши Владика је истакао "Ми смо данас заједно са нашом српском браћом, солидарни смо са њима и молимо Господа да умиротвори људе који су увучени у конфликт, молимо се да се очува јединство Српске православне цркве, посебно у оним мјестима гдје је јединство уздрмано или гдје га покушавају уздрамати".

Обраћајући се Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију Предстојатељ Руске православне цркве је казао: "Ми изражавамо пуну подршку Вама, Ваше Високопреосвештенство, Вашем ставу зајединштво Српске цркве у вези са догађајима који се дешавају у Црној Гори у сфери црквено-државних односа. Наша порука је веома конкретна и одређена: у црквени живот не могу и не смију да се увлаче политичке страсти.

Црква не може да живи по стихијама овога свијета, иначе у току двије хиљаде година, пролазећи кроз мноштво политичких потреса, катаклизми, она не би могла очувати јединство и интегритет. Ако су се дешавале подјеле, прије свега из политичких разлога,оне су ушле у историју и у свијест вјерника као расколи, као гријех који није спран чак ни крвљу мучеништва. Зато сам хтио да у нашем првом званичном сусрету још кажем и то да ми подржавамо Српску цркву и у њеном стремљењу да очува јединство, очува свој интегритет ради тога да са великом снагом и великом убједљивошћу носи своје свједочанство српком народу и цијелом свијету".

Високопреосвећени Митрополит је у срдачном разговору са председником Медведевим истакао важност братских односа двају народа и Цркава, а посебно се захвалио на несебичној помоћи и бризи Руске Федерације за очување интегритета Србије и за српски народ и Цркву на Косову и Метохији. На крају разговора Митрополит је даривао председника иконом Пресвете Богородице Дечанске.

Његова Светост је замолио госте да предају братски цјелов и изразе љубав Његовој Светости Патријарху Павлу, пожељевши мубодрости: "Ми се молимо за њега", казао је Патријарх московски и све Русије Кирило. "И дај Боже да у садашњој сложеној етапи свог историјског постојања Српска Црква очува јединство епископата, узајамну подршку, љубав, да буде истински духовни стуб и утјеха свом народу". На крају разговора Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је даривао Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила иконом Светог Јована Крститеља Господњег.

С руског: Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска