Патријарх Московски Кирил примио генералног секретара Светског Савета Цркава

Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил је у понедељак 28. јуна примио пречасног др-а Олафа Фикс Твита, генералног секретара Свјетског савјета цркава, који се налази у званичној посјети Москви. Током разговора Патријарх је истакао да Свјетски савјет цркава већ дуже вријеме пролази кроз кризу, чији узрок лежи у противречности између проглашеног стремљења ка јединству хришћана и, с друге стране, све дубљег јаза међу хришћанима по одређеним питањима доктрине, у првом реду, антропологије и етике. Предстојатељ Руске Православне Цркве је примјетио да покушаји ревидирања норми хришћанског морала, који се појављују у неким протестантским заједницама, доприносе отуђењу православних од ССЦ-а. Ако православни хришћани не би обраћали пажњу на ове трендове, то би било одступање од хришћанске Истине и послужило би као повод за подјеле унутар саме Православне Цркве, рекао је Његова Светост.

Говорећи о перспективи обнове ССЦ-а, патријарх Кирил је рекао: „Живимо у свијету у којем односи између различитих цивилизација постају све значајнији. Под овим околностима, за све хришћане је важно очување хришћанске цивилизације и унапређење добрих односа са другим цивилизацијским заједницама. ССЦ може помоћи у достизању ових циљева кроз заштиту хришћанског система вриједности и развој дијалога између хришћана са другим религијама не-религиозним погледима на свијет."

„У земљама хришћанске традиције", сматра предстојатељ Руске Цркве, „заједнички напор хришћана је неопходан ради заштите хришћанства од секуларних снага, које настоје да цијелом свијету наметну анти-хришћанско и анти-религиозно настројење уопште. Увјерен сам да сте свјесни опасности од ових појава и да сте спремни да предузмете кораке ка унапређењу заједничког хришћанског свједочанства."

Др Твит је захвалио Његовој Светости на топлом пријему и указаном гостопримству, високо оцијенивши подвиг вјере и свједочења, који су пројавили свети новомученици и исповједници руски.

Он је такође признао да се екуменски покрет налази у кризи, назвавши то стање међу-хришћанског дијалога „екуменском зимом". Ипак, по његовом мишљењу, то не значи и неактивност. Напротив, у периоду смањене међу-хришћанске активности неопходно је анализирати искуства прошлости и развијати стратегију за будућност. Др Твит је изразио наду у наставак дијалога унутар ССЦ-а на ова питања. По његовом мишљењу, размимоилажења између цркава, чланица ССЦ-а, по низу питања, могу се превазићи у процесу искрене и отворене дискусије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска