Божић у храму Христа Спаситеља у Москви

Божић у храму Христа Спаситеља у Москви
Божић у храму Христа Спаситеља у Москви
Божић у храму Христа Спаситеља у Москви
Божић у храму Христа Спаситеља у Москви

У ноћи између 6. и 7. јануара 2014. године, на празник Рођења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Патријарх московски и све Русије г. Кирил у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви началствовао је Божићним богослужењима - Великим бденијем, јутрењем и Божанском Литургијом.

На западној капији храма Христа Спаситеља поглавар Руске Православне Цркве, архијереји и свештенство су се сабрали око ковчега са Даровима мудраца. Света реликвија се од 15. века чува у манастиру Светог Павла на Светој Гори, а стигла је претходног дана у Москву летом из Солуна у пратњи игумана манастира Светог Павла архимандрита Партенија (Мурелатоса).

На Божићној Литургији Патријарху московском су саслуживали Архиепископ истарски Арсеније, први викар Патријарха московског и све Русије у Москви; Епископ дмитровски Теофилакт, викар ставропигијалног манастира Светог Андрије; Епископ солнечногорски Сергије, главни управник Секретаријата Московске Патријаршије; Епископ подолски Тихон, председник Финансијско-економског оделења Московске Патријаршије; aрхимандрит Ели (Ноздрин), протојереј Михаил Разанцев, свештеник у храму Христа Спаситеља; архимандрит Партеније, игуман манастира Светог Павла на Светој Гори; монаси манастира Светог Павла на Светој Гори, свештенство Саборног храма Христа Спаситеља.

Поред многобројног верног народа, Божићној служби присуствовао је и премијер Руске Федерације Д.А. Медведев са супругом.

После прочитане Божићне посланице Патријарха московског и све Русије г. Кирила, код олтара Саборном храма, патријарх Кирил и премијер Медведев разменили су поклоне и божићне честитке.

Извор: Руска Православна Црква