Патријарх московски и све Русије г. Кирил: Видимо како нам страшне и опасне знаке показује данашњи дан

Дана 8. октобра 2015. године, на дан престављења Преподобног Сергија, игумана Радоњешког, Патријарх московски и све Русије г. Кирил је служио свету Литургију у Успенском сабору Свето-Тројицке Сергијеве лавре.

По завршетку богослужења поглавар Руске Цркве се с балкона патријарашких одаја обратио народу првосветитељском беседом у којој је посебно истакао потребу за појачаном молитвом за Отаџбину. - У близини наших граница се води рат од чијег исхода ће зависити и добробит Свете Русије и руске државе, рекао је Патријарх и додао:

- Данас наступа време кад посебно треба да се молимо за народ, за своју Отаџбину, за сву Свету Русију, како би по молитвама Преподобног, које су у ранија времена избавиле Русију од најезде туђинаца, и данас мир завладао на земљи Свете Русије, како би престале међусобне борбе и отуђење међу браћом, како би заувек прошле злоба и мржња које могу да униште и најбоље братске односе. И наша молитва данас треба да се простире и даље од Свете Русије.

Видимо како нам страшне и опасне знаке показује данашњи дан. Заиста, у нашој непосредној близини, поред наших граница, одвија се рат од чијег исхода ће између осталог, зависити и добробит Свете Русије и руске државе. Понекад су најопаснија и најстрашнија крвопролића почињала далеко ван граница наше домовине, а затим се дешавало да би нас задесиле тешке последице ових ратова. Довољно је сетити се свега онога што се десило у ХХ веку. Ето зашто и садашњи рат који се води ван јужних граница Русије може да се претвори у велики рат, ако сад не буде заустављен.

Зато молимо Господа да заустави крвопролиће, да удаљи опасност од наше отаџбине. Истовремено, молимо да помогне свима нама да постанемо свесни важности тренутка у којем живимо, да распламса у нашим срцима љубав према отаџбини и међусобну љубав, да нам помогне да савладамо своје локалне незгоде, проблеме, сукобе и поделе који слабе живот народа. Заиста смо ступили у посебно доба. У прошлости се дешавало да људи приступају неком још непознатом, али страшном исксуству, чије решавање је праћено многим страдањима. Молићемо Господа да Његова милост буде са свима нама, да наша отаџбина у садашњим војним дејствима буде заштићена и од непријатељских напада, и од ветрова трулежи, и од помора, и од сваког зла.

Молитвама преподобног Сергија Радоњешког нека Господ сачува нашу отаџбину, нашу Цркву, сву Свету Русију и сав наш народ у миру и благостању, у духовној снази и крепости и у православној вери Амин.

Извор: pravoslavie.ru