Писмо патријарха Кирила учесницима конференције Женева II

Поглавар Руске Православне Цркве је послао писмо учесницима међународне конференције Женева II, која се одржава у Монтреу, Швајцарска, 22. јануара 2014. године.

Драги учесници конференције,

Свет данас очекује од вас одлучне акције с циљем решавања крвавог сукоба у Сирији на миран начин. Тешко је проценити одговорност која је на вама. Огромна је размера трагедије, која траје у Сирији већ три године: стотине хиљада невиних људи је страдало као жртве оружаног сукоба, док су милиони људи интерно расељени или су постали избеглице.

У име Руске Православне Цркве, позивам вас да уложите сваки могући напор да се окончају непријатељства одмах и безусловно, тако да дијалог може да почне, са свим сиријским политичким снагама и са грађанским друштвом који учествује у томе. Убеђени смо да Сирија мора да остане  држава у којој се поштују права и достојанство људи свих националних, етничких и верских заједница. Безбедност и верска слобода хришћана, који су живели на Блиском истоку више од 2000 година и који су интегралан део сиријског друштва, морају бити заштићени заједно са безбедношћу и верским слободама свих осталих грађана.

Као први и најважнији корак ка миру и стабилности, таоци морају бити пуштени, а скврнављење храмова и објеката историјског и културног наслеђа мора бити заустављено. До сада се ништа није сазнало о судбини двојице хришћанских јерараха – Митрополита Павла и Јована Ибрахима – а који су отети близу Алепа у априлу 2013. године. Игуманија и сестре Манастира Свете Текле у Малули још увек су у заточеништву. Њихово ослобађање сместа биће видљив доказ да је опозиција спремна да ради на потрази за миром и слогом у сиријској земљи.

Руска Православна Црква узноси  молитве за мир у Сирији и улаже сваки могући напор да се пружи ефикасна помоћ за страдални народ Сирије, без обзира на њихово етничко порекло или веру. Међутим, тешка ситуација  на стотине хиљада људи у Сирији, као и избеглица у суседним земљама позива целокупну светску заједницу да предузме нове акције широког обима како би пружили хитну хуманитарну помоћ жртвама оружаног сукоба.

Позивам људе добре воље да учине све што је у њиховој моћи да се заустави ескалација насиља у Сирији, као и обузда интервенција терориста и екстремних група, и, уз то спрече да ови добијају финансијску помоћ или оружје из иностранства, а народу Сирије пруже прилику да сами одлуче који пут ће да иду.

Позивам људе чије су руке упрљане крвљу грађана, да се призову памети и одмах престану да чине безакоње. Имајте на уму да је лако упропастити мир, али су потребне деценије да би се зацелиле ратне ране. А немогуће је да се људи врате у живот. Било који корак који води ка измирењу и поновном успостављању реда и народног благостања, биће Богом благословен.

Данас се молим да семе мира, који учесници конференције намеравају да засаде, донесе добре плодове сваком сиријског грађанину.

+КИРИЛ
Патријарх московски исве Русије

Извор: Московска патријаршија