Патријарх московски и све Русије примио поглавара Антиохијске Православне Цркве

Патријарх московски и све Русије примио поглавара Антиохијске Православне Цркве
Патријарх московски и све Русије примио поглавара Антиохијске Православне Цркве
Патријарх московски и све Русије примио поглавара Антиохијске Православне Цркве
Патријарх московски и све Русије примио поглавара Антиохијске Православне Цркве

У Патријаршијској и синодској резиденцији, ставропигијалном Даниловском манастиру у Москви, 19. фебруара 2015. године Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил примио је Његово Блаженство Патријарха антиохијског и свег Истока Јована Х.

Разговорима су присуствовали управник Московске Патријаршије Митрополит петроградско-ладошки Варсонуфије, руководилац Административног секретаријата Московске Патријаршије Епископ солнечногорски Сергије, викар Патријарха московског и све Русије Епископ подолски Тихон,  секретар ОСЦО за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, сарадник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије ђакон Теодор Шулга.

У саставу делегације Антиохијског Патријарха налазе се: Епископ Ниниве Атанасије, архимандрит Партеније (Алати), архиђакон Герасим (Кабас).

Блажњејшег Владику су такође пратили и представник Патријарха антиохијског код Патријарха московског и све Русије Митрополит филипопољски Нифон и представник Патријарха московског и све Русије код Патријарха антиохијског игуман Арсеније (Соколов).

Пре разговора, предстојатељи двеју Цркава отишли су у храм Патријаршијске резиденције посвећен Свима светима у руској земљи просијалим. У храму је одслужен молебан, након чега се Свјатејши Патријарх Кирил обратио  уваженом госту речима добродошлице истакавши да историја односа двеју Цркава потиче дубоке вредности, Његова Светост је казао и следеће: „ У Руској Православној Цркви се поштују имена светих који потичу из ове древности, а међу њима и они који су верна чеда Антиохијске Цркве. Овде је и апостолски муж, свети Игњатије Антиохијски Богоносац и Свети Јован Дамаскин, и Свети Јован Златоусти који су били чеда Антиохијске Цркве, и читав низ других угледних отаца и светитеља који су красили њену небеску Цркву.“

„Ми се свагда са благодарношћу гледамо улогу антиохијске Цркве приликом установљења Московске Патријаршије на саборима 1590-1593., и наравно оне особите улоге Блажењејшег Јоакима V, Патријарха антиохијског, у том чину значајном за нашу Цркву.“ Без обзира на удаљеност, нарочито у она стара времена, између Москве и Антиохије нису прекидани односи, и кроз читаву историју првопрестолни град руски Москву посетило је осам антиохијских патријарха....“

Патријарх антиохијски и свег Истока Јован захвалио је поглавару Руске Православне Цркве на подршци блискоисточним хришћанима и замолио га да се моли за многострадални  народ у Сирији, Либану, Ираку, Палестини и Египту.

Његова Светост је говорио и о судбини манастира Свете Текле у Маалули (Сирија); у децембру 2013. манастир је нападнут од стране исламиста, његове монахиње су отете, али су касније ослобођене. Сверуски Патријарх  је изразио наду да ће милошћу Божјом у будућем манастиру бити обновљена "монашка заједница привржена  свом  верном исповедању Цркве Христове".

Извор: Московска Патријаршија