Патријарх освештао крстове у Алтини

Патријарх освештао крстове у Алтини

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј у суботу 20. августа освештао је крстове у цркви посвећеној Светим великомученицима београдским ђакону Авакуму и игуману Пајсију у насељу Алтина. Светом чину освећења присуствовали су поред земунског свештенства, великог броја верника и председник општине Земун  г. Бранислав Простран и чланови Већа г. Дејан Вујсић и г. Дамир Ковачевић.

Изградња храма започета је средствима општине Земун 1. септембра 2009. године. Храм који је подигнут у славу Бога, везује се и за 15. новембар 2009. године, када је Митрополит црногорско–приморски Г. Амфилохије освештао темеље  и саопштио тужну вест о смрти блаженопочившег Патријарха српског Павла.Са тог  места, узнете су прве молитве и оглашена звона за упокојену душу Патријарха.

Његова Светост Патријарх српски Г.  Иринеј,  јуна 2010. године обишао је неимаре и благословио изградњу Храма. Патријарх је по завршетку светог чина освећења, беседио о значају изградње храмова, јер тако  доказујемо да смо достојни наследници својих предака, пре свега Немањића. Цркве представљају  видљиви симбол да овде живи православни народ. Његова Светост нагласила је посебан значај и допринос општине Земун, јер се  захваљујући помоћи општине ова дивна црква успела изградити за овако кратко време.

"Нека је благословен данашњи дан, нека су благословени крстови и они који су помогли да се крстови набаве и данас поставе'', благословио је Патријарх.
Бранислав Простран, председник општине Земун, захвалио се Његовој Светости на указаној милости да баш он обави овај свети чин.

''Општина Земун је помогла изградњу храма и ми ћемо настојати и у наредном периоду, у складу са својим могућностима да помажемо, како би овај храм у потпуности заживео'', рекао је Простран.

По речима Дамира Ковачевића, члана већа општине и једног од истакнутијих донатора у изградњи ове цркве, Алтина је ново насеље, броји преко 25.000 становника и дуго се осећала потреба за градњом цркве чији је главни иницијатор била управо општина Земун.

''Данас ја велики дан за грађане Алтине.Овај свети храм свакако ће представљати место сабрања православних житеља овог дела Земуна.  Ово је конкретан пример тројства грађана, који су дали највећи допринос у изградњи цркве, цркве и локалне самоуправе'', нагласио је Ковачевић.

Црква је изграђена у српско-византијском стилу, средствима општине Земун, многобројних добротвора и приложника.

Извор: Архиепископија београдско-карловачка