Патријарх Кирил примио делегацију сиријских архијереја

На празник Светог Сергија  Радоњешког, 8. октобра 2013. године, после  Божанске Литургије и чина благодарења у Свето-Сергијевској лаври Свете Тројице, Његова Светост Патријарх Кирил примио је делегацију сиријских архијереја који су присуствовали служби.

У делегацији су се налазили: Епископ апамејски Исак, викарни Епископ Епархије Дамаска (Антиохијска Патријаршија); Архиепископ Јосиф Абси (Мелкитска грчка Православна Црква); Епископ Армаш Налбадијан (Јерменска Апостолска Црква, Католикат Ечмиадзински); Архиепископ Мор Силванос Бутрос (Петар) ал-Ниме (Сиријска Православна Црква), и Архиепископ Самир Насар (Маронитска Црква).

Пријему су присуствовали: Митрополит волоколамски Иларион, директор Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије; Архиепископ филипољски Нифон, представник Патријарха антиохијског и свег Истока при Московској Патријаршији; протојереј Николај Балашов, заменик Митрополита Илариона; јеромонах Стефан Игумнов, члан овог Секретаријата за међуправославне односе.

Поглавар Руске  Цркве је казивао сиријским хришћанским архијерејима о својој посети Сирији и Либану 2011. године, као и свом сусрету са блаженопоч. Патријархом антиохијским Игњатијем и архијерејима Јаковитске Сиријске Цркве. Такође је Патријарх поменуо и разговоре које је водио са маронитским Патријархом Бехара Бутрос Рајом и члановима Савета католичких патријараха Истока.

Његова Светост  је поменуо све напоре које је Руска Православна Црква уложила како би се зауставило крвопролиће у Сирији. У својим  миротворачким подухватима Руска Црква је сарађивала са руским државним врхом. „Драго ми је што чујем да из Русије долазе предлози којима би се крвопролиће окончало“, изјавио је Његова Светост.

Гости су изложили стање у Сирији и говорили о великим патњама становништва ове земље. „Данас Сирија носи тежак крст, и Русија, попут Симеона Киринејца, долази да помогне земљи у тренутку кад је њен терет претежак,“ рекао је један од учесника. Представници сиријских Цркава изразили су дубоку захвалност Патријарху Кирилу на његовој подршци и пренели му поздраве од поглавара својих Цркава.

Поглавар Руске  Православне Цркве је изјавио да је једна од древних цркава на свету, у Холмсу, а коју су многобројни поклоници из Русије посећивали да би целивали честицу појаса Пресвете Богородице, варварски уништена.

Такође је изнето  да је црква Воздвижења Крста Господњег у Дамаску погођена гранатама 6. октобра и да је убијено много хришћана који су се у њој молили.

Извор: Московска Патријаршија