Патријарх српски г. Иринеј - година прва

У заједничком подухвату највећих српских издавача (Српске Православне Цркве, Службеног гласника и Завода за уџбенике) из штампе је изашла капитална монографија Патријарх српски г. Иринеј - година прва.

Богато илустрована, уз уводно слово Епископа шабачког Лаврентија, монографија приказује животопис Патријарха српског Иринеја и све активности Његове Светости  током 2010. године.

Наравно, монографија на свом почетку садржи исцрпне извештаје са изборног Сабора Српске Православне Цркве 22. јануара 2010. године на коме је Епископ нишки г. Иринеј изабаран за новог Патријарха српског. Следи извештај са Патријарховог устоличења у Саборној цркви у Београду и торжествене свечаности устоличења у Пећкој Патријашији. Кроз рубрике У служби Богу, Гостољубље, Благословен који долази у име Господње и У служби роду нижу се Патријархове активности у Архиепископији београдско-карловачкој и Епархији нишкој, његови званични сусрети у Патријаршији српској, канонске посете Епархијама напе помосене Цркве, ако и многобројна Патријархова учешћа у културном и јавном животу наше Отаџбине.   

Монографију коју је приредио Ненад Стиковић, модератор званичне интренет презентације Српске Православне Цркве, уредили су Радован Биговић, Милољуб Албијанић и Слободан Гавриловић. Дизајн и техничко уређење дело су Горана Ратковића, а фотогарфије ђакона Драгана Танасијевића.