Срдачан сусрет српског Првојерарха са монасима и монахињама из Грчке

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас у Српској Патријаршији монахе из Симонопетровског манастира са Свете Горе и монахиње из манастира Ормилија.

Манастир Симонопетар се налази на југозападном обронку Свете Атонске Горе, на једној од високих стена откривеној са три стране. Манастир је основао у XIII веку Св. преподобни Симон. У изградњи манастира значајни допринос дао је и српски владар Јован Угљеша у знак захвалности Св. Симону за исцељење његове кћери.

Он је и сам касније постао монах братства. Скучени простор стене условио је изградњу у висину, а отуда и вишеспратна одељења с'терасама и балконима који се надвијају над понором. Манастир је горео неколико пута (пожари 1581. и 1621. године) и бивао опустошен налетима варвара, али се поново обнављао.

Главна Саборна црква посвећена је Рождеству Христовом (7. јануар по Григоријанском календару).

Међу светињама се чува делић животворног Крста Господњег и делови моштију следећих светитеља: део руке Св. Марије Магдалене, Св. преподобне мученице Евдокије, Св. великомученице Варваре, стопало Св. мученика Кирјака, глава Св. Павла Исповедника стопало Св. мученика Сергеја, глава Св. Модеста патријарха Јерусалимског, великомученика Пантелејмона, Јована Претече, Св. мученика Трифуна, светог пророка Наума, Св. мученице Параскеве, Св. Симеона Столпника и многих других.

Манастир Ормилија се налази у Грчкој. Празник Свете Марије Магдалине је једна од слава манастира Ормилије, у коме постоји и параклис посвећен овој Светитељки.

Монахиње овог манастира баве се везом.