Патријарх српски г. Иринеј учествовао у прослави славе града Ниша

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је да дан Светих цара Константина и царице Јелене, славе града Ниша, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом светитељу који је рођен у Нишу (Naisus) и његовој мајци која је пронашла Часни Крст Господњи. После Свете Литургије патријарх Иринеј је повео литију из парка Светог Саве централним градским улицама. На Светој Литургији и у литији били су градоначелник града Ниша г. Милош Симоновић, председник Скупштине Града г. Миле Илић, овогодишњи домаћин славе председник општине Медијана г. Драгослав Ћирковић , остало градско руководство, представници Војске Србије, као и бројни грађани.

Обележавање градске славе наставило се у поподневним сатима традиционалним Деветим научним скупом "Ниш и Византија", чији је организатор др Миша Ракоција и манифестацијом "Палилулско вече". Дани Светог цара Константина и царице Јелене у склопу градске славе биће настављени до 6. јуна одржавањем културних и спортских манифестација.

Ниш почиње велике припреме у сусрет обележавању седамнаест векова од потписивања Миланског едикта (313. године) којим је заустављен прогон хришћана у царству. После смрти Константин Велики (273-337) је канонизован, па се у православном свету поштује као Светитељ. Он је рођен у Нишу, па је током своје владавине тај град посебно изградио и украсио претворивши га у значајан војни, економски и административни центар.