Патријарх српски Иринеј посетио Ричмонд Хил

У недељу, 7. фебруара 2016. године, у оквиру посете Канадској епархији, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је парохију Светог архангела Гаврила у Ричмонд Хилу.  

Већ од раног јутра парохијани су пристизали у свој храм, где их је већ чекао њихов прота Василије Томић. Свјатејши Патријарх Иринеј је служио свету службу у парохијској капели. У његовој пратњи су били и саслуживали архијерејски намесник источноканадски протојереј-ставрофор Живорад Суботић и архијерејски намесник западноканадски протојереј-ставрофор Обрад Филиповић, парох калгарски. Служили су и овдашњи свештеници: протојереј-ставрофор Првослав Пурић, парох и старешина Сабора српских светитеља из Мисисаге, и протонамесник Александар Црногорац. Као протођакон служио је Дамјан Божић који је у сталној пратњи Партијарха српског.

За време патријарашке Литугије народ је певао, наглас произносио молитве, сви као један. Пуно се верника причестило. Патријарх је дивно беседио. У цркви у којој је отац Василије Томић беседник, верници су пуно дивних беседа већ били чули. Међутим, занимљиво је запажање Његове Светости о томе како је народ црква и како је то у нашој малој капели осетио, при том изразивши жељу да  се овде сагради храм. Патријарх је још истакао да га наша црква подсећа на ране хришћанске цркве које су биле под земљом и које нису имале хорове током светих служби, него је сав народ певао управо као код нас.

Потом је отац Василије, као домаћин, захвалио Његовој Светости на посети и предивној служби, објаснивши како је протеклих година било пуно административних препрека добијању коначне грађевинске дозволе, али да би 29. фебруара 2016. требало да се у овако великом броју окупимо у Градској кући Ричмонд Хила не би ли градским властима показали нашу велику жељу и потребу да саградимо православни храм.

Учитељи наше српско-црквене школе запазили су занимљив детаљ: при облачењу одежди Његове Светости штецирао му је Страхиња Ђого који је само пре седам дана маестрално одиграо улогу Светог Саве у позоришној представи ''Зашто славимо Светога Саву'', коју су наши учитељи поставили на сцену наше парохије специјално поводом прославе овог светитеља.

Овај изузетан догађај у нашој парохији окончан је ручком који су сестре Кола српских сестара приредиле. Сви из пратње Српског патријарха били су на ручку, као и председник ЦШО Светог Симеона Мироточивог из Калгарија г. Братољуб Благојевић. Били су и чланови Управног одбора наше парохије, гости из околних парохија и парохијани из Ричмонд Хила.

Извор: Епархија кандска

Патријарх српски Иринеј посетио Ричмонд Хил
Патријарх српски Иринеј посетио Ричмонд Хил
Патријарх српски Иринеј посетио Ричмонд Хил
Патријарх српски Иринеј посетио Ричмонд Хил