Патријарх српски Иринеј посетио Шибеник

Патријарх српски Иринеј посетио Шибеник
Патријарх српски Иринеј посетио Шибеник
Патријарх српски Иринеј посетио Шибеник
Патријарх српски Иринеј посетио Шибеник

Последњег дана боравка у Епархији далматинској Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је Епископски двор и цркву Светог Спаса у Шибенику.

Његова Светост је стигао у Шибеник у пратњи домаћина, Преосвећеног Епископа далматинског г. Фотија, Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећене господе Епископа: шумадијског Јована, врањског Пахомија, брегалничког Марка и викарног јегарског Јеронима; протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије, др Милете Радојевића, директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, и гђе Босе Продановић, отправника послова Амбасаде Републике Србије у Загребу.

Пред црквом Његову Светост је дочекао благочестиви православни народ Шибеника и околине. Посебну част Патријарху је указао градоначелник Шибеника г. Жељко Бурић, који је Патријарха српског поздравио у име свих житеља овог лепог града. Владика Фотије је најдражег госта упознао са историјатом храма подигнутог у време француске владавине Далмацијом 1810. године. Иконостас ове цркве урадили су 1827. године чланови сликарске породице Лазовић. Црква Светог Спаса црква има веома богату ризницу, коју чине преко стотину икона рађених у византијском стилу (од 15. до 19. века), као и значајну збирку богослужбених предмета и рукописа.

Уследио је кратак пријем и разговор са градоначелником Бурићем, који је изразио спремност за даљу сарадњу са Епископијом далматинском. Овом приликом размењени су и пригодни дарови.

Патријарх Иринеј није крио одушевљење посетом историјском седишту православног Епископа далматинског.

Ненад Стиковић