Патријарх српски Иринеј служио у цркви Светог Јована Владимира у Београду

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је јутрос, у прву недељу Петровског поста, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Владимира у Београду. Његовој Светости саслуживали су протојереј-ставрофор Ристо Перић, јереј Драган Шовљански - старешина цркве, протођакони Томислав Милановић и Стеван Рапајић и ђакон Драган Танасијевић.

На Светој Литургији Патријарх Иринеј је причестио велики број деце и верника, а у пригодној беседи подсетио народ на значај поста за спасење као и велику улогу Светог краља Јована Владимира у српској историји.

После Свете Литургије, старешина храма отац Драган упознао је Његову Светост о историји цркве и њене младе заједнице, њеном настанку, изградњи и плановима даљих радова. Отац Драган је нагласио да је идеја о изградњи храма потекла од братства цркве светог Јована Крститеља на Централном гробљу. Црква је изграђена са благословом блаженопочившег Патријарха Павла у периоду од 1994. до 1998. године. Главни пројекат цркве је израдила Љубица Бошњак, а највише заслуга за њену изградњу има протојереј-ставрофор Јован Благојевић, бивши старешина храма. Поред цркве налази се велелепни парохијски дом, завршен прошле године, у коме се окупља велики број верника на часовима веронауке, концертима, представама и духовним вечерима. Отац Драган је упознао Његову Светост и са управом цркве која има велику заслугу за изглед ових велелепних објеката.

Неизбежна тема за трпезом љубави, која је спремљена у част доласка Његове Светости, била је поклоничко путовање свештеника и верника ове цркве Албанији, односно, поклоњење моштима Светог Јована Владимира у Тирани у октобру прошле године. Отац Драган је предочио Његовој Светости утиске са путовања и нагласио велики утицај моштију Светога Краља у Албанској Православној Цркви. Верници су тоm приликом посетили и Елбасан, манастир Шин Ђон који је посвећен Светом Краљу и у коме су се чувале његове мошти. Поред Албаније верници су посетили и светиње у Охриду. Најупечатљивија је била посета манастирима Светог Климента, Светог Наума и Светог Јована Бигорског. Отац Драган се захвалио Његовој Светости на датом благослову за понављање овог путовања и поклоњењу моштима које се планира 16. септембра ове године. Пун утисака и задовољства Његова Светост на крају је поздравио свештенике и вернике ове цркве и најавио поновни долазак.